SUTRA JE GODIŠNJICA NAJVEĆEG MASAKRA KOJI JE SRBIJA IKADA DOŽIVELA! Evo kako će je "Ribnikar" obeležiti, BOL ZA ANĐELIMA NI DANAS NE PRESTAJE!

Autor:

Hronika

02.05.2024

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosta Kecmanović tog dana ugasio je 10 života!

SUTRA JE GODIŠNJICA NAJVEĆEG MASAKRA KOJI JE SRBIJA IKADA DOŽIVELA! Evo kako će je "Ribnikar" obeležiti, BOL ZA ANĐELIMA NI DANAS NE PRESTAJE!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Privatna arhiva

Prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva koje je prošle godine 3. maja počinilo dete, tada trinaestogodišnjak i učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", obeležiće se u petak, 3. maja, programom pod nazivom "Buđenje". Za pravoslavne vernike tog dana je Veliki petak.

Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum na Tašmajdanu, koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva, i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije, objašnjeno je u saopštenju koje je javnosti uputilo uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

U pro­sto­ru Fo­ru­ma bi­će do­stup­na ku­ti­ja za po­ru­ke, kao i kju-ar ko­do­vi ko­ji će omo­gu­ći­ti gra­đa­ni­ma da po­de­le svo­ja raz­mi­šlja­nja i pred­lo­ge, što će bi­ti va­žan ma­te­ri­jal ko­ji će se ko­ri­sti­ti u pro­ce­su raz­vi­ja­nja ide­ja o bu­du­ćem me­mo­ri­jal­nom cen­tru – is­ti­ču i do­da­ju da će za ovu pri­li­ku na po­sta­vlje­nim ekra­ni­ma u Ta­šmaj­dan­skom par­ku bi­ti pri­ka­zi­van vi­deo-ko­laž se­ća­nja na ubi­je­ne u „Rib­ni­ka­ru”: Bo­ja­nu, Anu, Ka­ta­ri­nu, Ma­ru, Emu, So­fi­ju, An­dri­ju, Adri­a­nu, An­ge­li­nu i Dra­ga­na.

U 20 časova na istom mestu počeće završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti, obaveštava javnost uže veće multidisciplinarnog tima.

Program komemoracije, pojašnjavaju, nastao je u saradnji užeg veća tima za uspostavljanje memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja prošle godine i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Srbije i grada Beograda, koji su objedinjeni u radnoj grupi za uspostavljanje memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Pro­stor­no-li­kov­na in­sta­la­ci­ja u Uli­ci kra­lja Mi­lu­ti­na 10, kao sim­bol za­jed­nič­kog se­ća­nja, osta­će u jav­nom pro­sto­ru do po­čet­ka ra­do­va na us­po­sta­vlja­nju me­mo­ri­jal­nog cen­tra. Gra­đa­ni će mo­ći da po­lo­že cve­će, za­pa­le sve­će i upi­šu se u knji­ge se­ća­nja – pre­ci­zi­ra­ju nad­le­žni i is­ka­zu­ju za­hval­nost broj­nim umet­ni­ci­ma i pro­fe­si­o­nal­nim rad­ni­ci­ma ko­ji po­sve­će­no uče­stvu­ju u re­a­li­za­ci­ji pro­gra­ma obe­le­ža­va­nja pr­ve go­di­šnji­ce od ma­sa­kra u pre­sto­nič­koj osmo­let­ki.

Takođe, pozvani su i mediji da u vreme izvršenja zločina 3. i 4. maja prekinu svoje programe i zacrne ekrane, u znak sećanja na žrtve "Ribnikara" i Dubone i Malog Orašja.

Podsetimo, 3. maja je Srbiju zadesila najveća tragedija u modernoj istoriji, kada je Kosta Kecmanović upao na prvi čas u OŠ "Vladislav Ribnikar" i ubio osmoro svojih vršnjaka i radnika obezbeđenja, dok je još jedna devojčica naknadno prmeinula od posledica ranjavanja.

BONUS VIDEO

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading