Hapšenje u okolini Novog Pazara: Zaplenjena veća količina vatrenog oružja i municije

Autor:

Hronika

13.04.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom akcije, pronađene su dve puške, pištolj, kao i značajna količina municije.

Hapšenje u okolini Novog Pazara: Zaplenjena veća količina vatrenog oružja i municije

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Shutterstock

Pripadnici Odeljenja kriminalističke policije Novi Pazar uspešno su sproveli akciju koja je rezultirala zaplenom veće količine vatrenog oružja i municije u selu Bobovik, nedaleko od Novog Pazara.

Tokom akcije, pronađene su dve puške, pištolj, kao i značajna količina municije, što predstavlja značajan korak u borbi protiv nelegalnog posedovanja oružja, prenosi Informer.

Nakon sprovođenja akcije, osumnjičenom je, po nalogu javnog tužioca, određeno zadržavanje do 48 sati. 

U Srbiji posedovanje oružja regulisano je Zakonom o oružju i municiji. Prema ovom zakonu, građani Srbije mogu posedovati oružje pod određenim uslovima i uz prethodno dobijenu dozvolu.

Foto: RINA

Ilustracija

Vrste oružja: Zakon o oružju i municiji razlikuje nekoliko kategorija oružja, uključujući sportsko oružje, lovačko oružje, vatreno oružje za ličnu odbranu, kao i posebne kategorije poput oružja za kolekcionarstvo.

Uslovi za posedovanje: Građani koji žele da poseduju oružje moraju ispuniti određene uslove, uključujući medicinsko-psihološko testiranje, proveru krivične evidencije, obuku o bezbednom rukovanju oružjem i polaganje ispita o poznavanju zakona i pravila u vezi sa oružjem.

Dozvole za oružje: Nakon ispunjavanja uslova, građani mogu podneti zahtev za izdavanje dozvole za posedovanje određene vrste oružja. Dozvole se izdaju za određeni period i mogu se obnoviti.

Kontrola i nadzor: Državni organi vrše strogu kontrolu nad procesom izdavanja dozvola za oružje, kako bi se osiguralo da oružje bude u rukama samo onih koji ispunjavaju sve zakonske uslove i koji su sposobni da odgovorno koriste oružje.

Kaznene odredbe: Zakon predviđa stroge kazne za ilegalno posedovanje, nošenje ili trgovinu oružjem bez dozvole, uključujući novčane kazne i zatvorske kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading