ISKASAPIO BRATA SEKIROM, A NEĆE IĆI NA ROBIJU: "Maltretirao me je ceo život, zbog njega sam presekao sebi vene"

Autor: M.B.

Hronika

28.02.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragični sukob zbog bureka.

ISKASAPIO BRATA SEKIROM, A NEĆE IĆI NA ROBIJU: "Maltretirao me je ceo život,  zbog njega sam presekao sebi vene"

Foto: ST/Vladimir Lukić

Vladimir Vacić

Apelacioni sud u Nišu je nedavno potvrdio presudu kojom je Vladimir Vacić (47) osuđen na meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi zbog smrtonosnog sukoba sa bratom Bobanom Vacićem (52). Sukob dva brata, koji je kulminirao krvavim zločinom 7. aprila 2023. godine u njihovom domu u Kunovičkoj ulici u Nišu, izazvao je veliku pažnju javnosti i ostavio dubok trag u srpskom društvu.

Optužba za teško ubistvo

Svađa između braće započela je oko, naizgled banalne stvari, bureka, ali je ubrzo eskalirala i kulminirala tragičnim ishodom. Vladimir je optužen za teško ubistvo, počinjeno na podmukao način, ali je nakon detaljnog veštačenja utvrđeno da nije uračunljiv usled psihijatrijskog oboljenja. Ovo je dovelo do preporuke Višeg javnog tužilaštva u Nišu da se umesto zatvorske kazne, izrekne mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Vladimir Vacić priznao ubistvo brata, ali negirao tešku kvalifikaciju krivičnog dela


Na suđenju koje je privuklo veliku pažnju javnosti, Vladimir Vacić je priznao da je ubio svog brata, ali je istovremeno negirao tešku kvalifikaciju krivičnog dela. Vacić je istakao da ga je brat Boban, koji je bio narkoman, godinama maltretirao, te da je kritičnog dana situacija kulminirala kada je odbio da mu kupi burek.

Vladimir Vacić je detaljno opisao niz incidenata koji su prethodili tragičnom događaju. Istakao je da je godinama trpeo fizičko i psihičko zlostavljanje od strane svog brata, koji se, prema Vacićevim rečima, bavio narkoticima. Vacić je naveo da je bio primoran da podnosi stalne pretnje i nasilje, te da je konačno došao trenutak kada više nije mogao da izdrži.

- Došao je kod mene u sobu, polomio mi televizor i mobilni telefon. Uzeo mi je svu hranu i cigarete. Psovao me je i pretio mi da će me smestiti u ludnicu. Pustio sam muziku i gledao u jednu tačku da skrenem misli. Srce mi se zgrčilo od bola. Pošao sam do prodavnice da se napijem ili do tetke da se isplačem. Dok sam silazio niz stepenice počelo je da mi se mrači. Poslednje čega se sećam je sekira koja je stajala u hodniku - ispričao je Vacić pred sudom. On je ponovio iskaz dat u istrazi da se ne seća da je ubio brata.

 Brat je bio "psihopata od rođenja i narkoman"


Na nedavnom suđenju, Vladimir je šokirao prisutne svojom izjavom o svom bratu. Tvrdio je da je njegov brat od rođenja bio psihopata i narkoman, te da je zbog njegove torture pokušao više puta da oduzme sebi život. Ova izjava je izazvala burne reakcije u sudnici i otvorila mnoga pitanja o njihovom odnosu i porodičnoj dinamici.
 

- Maltretirao me je ceo život. Zbog njega sam presekao sebi vene pre tri, četiri godine. Pokušao sam da se obesim, ali nisam uspeo. Nije mi davao po tri, četiri dana da jedem. Psovao me je, vređao, trpeo sam torturu kao u logoru. Šest meseci posle smrti majke, nakon što smo ostali sami, nisam mogao više da izdržim. Popio sam litar varikine. Psihički sam oboleo zbog njega. Uvek je imao u blizini sekiru, palicu ili šipku. U krevetu je uvek imao nekoliko noževa jer je bio u sukobu sa nekim ljudima. Bio sam u strahu od brata da me ne povredi ili ne ubije nečim – naveo je Vladimir. On je ispričao i da mu je brat, nakon smrti roditelja, uskraćivao hranu i da ga se bojao iako je bio fizički sitnije građe jer je bio “luđi”.

Na suđenju za zločin koji je potresao Niš, svedoci su izneli jezive detalje o tome kako je Vladimir Vacić nakon zločina istrčao na ulicu vikajući "ubio sam brata, ubio sam brata". 


Predlog tužilaštva i odluka suda

Predlog tužilaštva da se Vladimiru izrekne mera lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi naišao je na odobravanje Višeg suda u Nišu. Sudija Miško Radivojević je obrazlažući presudu istakao da je utvrđeno da je Vacić svirepo lišio života brata, nanoseći mu više udaraca sekirom po telu i glavi. Povrede koje je naneo bile su na granici sa bezuslovno smrtonosnim, a preminuli Boban je trpeo bolove velikog intenziteta i strah pre nego što je izdahnuo na mestu ubistva, u porodičnoj kući u Nišu.

- Izvedenim dokazima nesumnjivo je utvrđeno da je okrivljeni počinio protivpravno delo koje je u zakonu označeno kao teško ubistvo. Tezu odbrane da se radi o ubistvu na mah nismo mogli da prihvatimo, zbog nalaza koji je izneo veštak psihijatar da je u tom momentu okrivljeni bio neuračunljiv. Do upućivanja u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Beogradu Vaciću će biti produžen pritvor - rekao je sudija Radivojević prilikom saopštavanja presude Višeg suda u Nišu.

Dr Svetlana Bajić Savić, predstavnik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, istakla je značajne detalje o stanju afekta kod pacijenata koji boluju od psihoza, posebno paranoične šizofrenije. Ona je naglasila da je kod ovih pacijenata važno razumeti da se nikada ne može govoriti o stanju afekta.

- Priroda i vrsta višegodišnjeg, hroničnog, progresivnog i trajnog duševnog oboljenja kod ispitanika je takva da svako ponašanje i događaj iz okoline može biti protumačen na njemu svojstven način kao provokacija i biti okidač za ispoljavanje psihopatoloških sadržaja ka određenoj osobi ili objektu. Svi motivi su psihopatološki - procenjeno je da nije imao nameru da nekoga povredi, da učini zlo, već ga je na to naveo psihopatološki sadržaj u okviru duševne bolesti koja je nedovoljno lečena. Ne može se govoriti o afektu ali može o situaciji koja je za njega mogla biti provokativna, kao što je svađa, ali samo kao okidač za ispoljavanje psihopatoloških sadržaja - rekla je dr Bajić Savić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading