OGLASIO SE RHMZ: Posebno upozorenje za Beograd

Autor:

Vesti

12.08.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo može predstavljati ozbiljan izazov za poljoprivredu i ekosisteme, te je neophodno preduzeti odgovarajuće mere zaštite i očuvanja životne sredine.

OGLASIO SE RHMZ: Posebno upozorenje za Beograd

Foto: ST/Tamara Pavišić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na jak toplotni talas koji će zahvatiti područje Srbije. Prema najavama, toplotni talas će trajati tokom cele sedmice, od 12. avgusta do 19. avgusta, sa očekivanim maksimalnim temperaturama od 35 do čak 40 stepeni celzijusa. Ovo će rezultirati veoma toplim vremenom širom zemlje, a posebno će biti izraženo u Beogradu gde se očekuju maksimalne temperature oko 37 ili 38 stepeni. Pored visokih dnevnih temperatura, RHMZ upozorava i na tropske noći sa minimalnim temperaturama od 22 do 25 stepeni.

S obzirom na najavljene ekstremne temperature, važno je preduzeti određene preventivne mere kako bi se sačuvalo zdravlje i smanjio rizik od toplotnog udara. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom tokom najtoplijeg dela dana, nošenje lagane i prozračne odeće, konzumiranje dovoljnih količina tečnosti, kao i korišćenje klimatizovanih prostorija ili hladovine. Posebna pažnja treba da bude posvećena osobama sa hroničnim oboljenjima, starijim osobama i maloj deci, koje su posebno osetljive na visoke temperature.

Navedeni toplotni talas će imati značajan uticaj na životnu sredinu, posebno kada je reč o suši i potencijalnom povećanju broja šumskih požara. Visoke temperature, zajedno sa nedostatkom padavina, mogu dovesti do smanjenja nivoa vode u rekama i jezerima, kao i do sušenja vegetacije.

Ovo može predstavljati ozbiljan izazov za poljoprivredu i ekosisteme, te je neophodno preduzeti odgovarajuće mere zaštite i očuvanja životne sredine.


Uzimajući u obzir najavljene ekstremne vremenske uslove, apel RHMZ-a građanima je da budu posebno oprezni i odgovorni. Važno je pridržavati se preporučenih mera zaštite od visokih temperatura, kao i da se pruži pomoć i podrška osobama koje su posebno ugrožene ovakvim vremenskim prilikama. Takođe, neophodno je obratiti pažnju na uputstva i preporuke nadležnih institucija kako bi se smanjio potencijalni rizik od štetnih efekata toplotnog talasa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading