NAJNOVIJE OBAVEŠTENJE RHMZ: Evo kakvo vreme nas očekuje sutra! Za vikend ponovo katastrofa!

Autor:

Vesti

30.07.2024

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najniža temperatura biće 18 stepeni.

NAJNOVIJE OBAVEŠTENJE RHMZ: Evo kakvo vreme nas očekuje sutra! Za vikend ponovo katastrofa!

Foto: ST/Tamara Pavišić

 U Srbiji će u sredu, 31. jula biti sunčano i toplo vreme, ujutru sveže, dok će duvati slab i promenljiv vetar, saopštio je danas Republički Hidrometeorološki Zavod. Najniža temperatura biće 18, a najviša 30 stepeni.

U Beogradu će biti sunčano i toplo, dok će se temperature kretati od 15 do 32 stepena.

U narednih sedam dana u Srbiji će vreme biti sve toplije, samo se u petak i subotu očekuje lokalni razvoj oblačnosti i pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Da podsetimo, v.d. pomoćnika ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Katarina Tomašević izjavila je danas da resorno ministarstvo, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i drugim partnerima, radi na uspostavljanju novog sistema za hitno upozoravanje javnosti, koji će uskoro putem SMS poruka obaveštavati građane o nadolazećim vremenskim nepogodama i nesrećama. "Još kada smo uspostavili sistem 'Pronađime', sistem za prijavu nestanka maloletnih lica... mi smo shvatili da taj kanal komunikacije može da bude izuzetno značajan za pružanje drugih važnih informacija našim građanima. Već tada smo počeli da komuniciramo sa Sektorom za vanredne situacije i sa njima smo zajedno napravili jedno projektno rešenje i ideju kako dalje da unapredimo sistem i da razvijemo neke dodatne funkcionalnosti", rekla je Tomašević za Tanjug.

Objasnila je da softverska aplikacija za hitno upozoravanje građana na različite nepogode i nesreće treba da omogući brzu i efikasnu komunikaciju između Sektora za vanredne sitacije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Srbijavoda i drugih partnera. Sa druge strane, dodaje ona, kada se proceni da je nešto zaista bitno za puštanje u javnost, softver treba da omogući brzu komunikaciju između MUP-a i naših građana, putem SMS poruka, ali ovog puta na tačno određenoj lokaciji i putem radio i televizijskih stanica. Tomašević je navela da je razlika u odnosu na postojeći sistem "Pronađi me" i projekta na kojem se sada radi, a koji je najavljen za avgust, jeste u tome što se sada SMS poruke šalju na tačno određenu lokaciju.

"Kada dobijamo informaciju da treba pustiti neku poruku, koja naglašava i najavljuje neki važan događaj, kolege u MUP-u i ostali partneri obeležavaju geografsko područje koje treba da pogodi neko nevreme i onda naši telekomunikacijski operatori pripremaju svoju bazu i svoj softver na to, da ta SMS poruka dođe na tačno određeno područje", rekla je Tomašević.

Podsetila je da je bilo komentara da je sistemu "Pronađi me" trebalo mnogo vremena da pošalje poruke svim korisnicima i navela da je različitim telekomunikacijskim operatorima trebalo između 2 sata i 40 minuta i 3 ipo sata.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading