HITNO UPOZORENJE RHMZ: Srbija se ponovo suočava sa toplotim talasom, a OVIM REKAMA PRETE SUŠE!

Autor:

Vesti

07.08.2024

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RHMZ najavljuje da će od narednog utorka temperature biti još više, kretati se od 35 do čak 40°C.

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Srbija se ponovo suočava sa toplotim talasom, a OVIM REKAMA PRETE SUŠE!

Foto: Ilustracija: Shutterstock, republika

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Srbija će se suočiti sa još jednim toplotnim talasom u drugoj polovini nedelje. Temperature će biti izuzetno visoke, sa prognoziranim maksimumima od 31 do 35°C u četvrtak i petak, dok se za vikend i ponedeljak očekuju još veće vrednosti od 32 do 37°C. Dalje, RHMZ najavljuje da će od narednog utorka temperature biti još više, kretati se od 35 do čak 40°C.

Beograd pod uticajem visokih temperatura

Kada je reč o prestonici, maksimalne temperature će se kretati do 34°C, dok se za vikend i ponedeljak očekuju vrednosti od 35 do 37°C. U RHMZ-u ističu da će od narednog utorka biti još toplije, sa temperaturama koje će se kretati oko 38°C.

Hidrološka situacija u zemlji

Pored toplotnog talasa, RHMZ je takođe upozorio na hidrološku situaciju u zemlji. Prema njihovim prognozama, vodostaji na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca će narednih dana biti ispod niskih plovidbenih nivoa. Takođe, na rekama Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti, poznatim kao biološki minimum.

Ove prognoze izazivaju zabrinutost u javnosti i postavljaju pitanje o potencijalnim merama koje bi trebalo preduzeti kako bi se ublažile posledice toplotnog talasa i očuvala hidrološka ravnoteža u zemlji.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading