U SRBIJI DANIMA NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Evo kad nas očekuje zahlađenje!

Autor:

Vesti

11.08.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što se tiče padavina, dugoročne prognoze ukazuju da neće biti značajnih naznaka za padavine, te se očekuju duži periodi bez istih.

U SRBIJI DANIMA NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Evo kad nas očekuje zahlađenje!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će u narednim danima trećina Srbije biti obuhvaćena "crvenim" meteoalarmom, usled toplotnog talasa koji će trajati do petka, 16. avgusta. Zamenik direktora Zavoda, Goran Mihajlović, istakao je da će od vikenda temperature biti nešto niže, ali da će tropske noći u većim gradovima i dalje biti prisutne.

Mihajlović je napomenuo da je iza nas najtopliji jul u Srbiji od 1951. godine, što je zabrinjavajuća činjenica s obzirom na aktuelna naučna saznanja o kombinovanim sušama i toplotnim talasima koji će se, prema prognozama, sve češće javljati ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda istakao je da će početak naredne nedelje obeležiti visoke temperature, ali da će krajem nedelje doći do malog pada temperature. Tokom četvrtka, petka, subote i nedelje, očekuju se temperature između 32 i 35 stepeni, što će predstavljati određeno olakšanje u odnosu na julski topli talas. Posebno je istaknuto da će jutarnje temperature biti nešto niže u odnosu na prethodni period, što će doprineti prijatnijem vremenu.

Kada je reč o jeseni, Mihajlović je istakao da se prema prvim sezonskim izgledima očekuje topla i sušna jesen, sa srednjom temperaturom i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka. Što se tiče padavina, dugoročne prognoze ukazuju da neće biti značajnih naznaka za padavine, te se očekuju duži periodi bez istih.

Na osnovu najnovijih prognoza, može se zaključiti da Srbija očekuje nastavak toplotnog talasa u narednim danima, sa temperaturama koje će biti nešto niže u odnosu na prethodni period. Takođe, očekuje se topla i sušna jesen, sa malim izgledima za padavine, što će imati značajan uticaj na vremenske prilike u narednom periodu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading