NAJBOLJI OD NAJBOLJIH IZ VOJSKE SRBIJE KREĆU U LIBAN! Naši sokolovi spremni da predstavljaju svoju zemlju u paklu Bliskog istoka

Autor:

Vesti

25.07.2024

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vod za zaštitu snaga potvrdio spremnost za upućivanje u zonu operacije

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH IZ VOJSKE SRBIJE KREĆU U LIBAN! Naši sokolovi spremni da predstavljaju svoju zemlju u paklu Bliskog istoka

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj su proveravani obučenost i interoperabilnost Voda za zaštitu snaga koji će biti angažovan u mirovnoj operaciji UNIFIL u Libanu, uspešno je završena danas u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac”, čime je potvrđena spremnost ove jedinice za upućivanje u zonu operacije.

Vežba je organizovana i izvedena kako bi se u praksi proverila spremnost Voda za zaštitu snaga iz sastava Komande za obuku za angažovanje u Libanu, gde će mu osnovni zadatak biti obezbeđenje baze mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Rad jedinice po zadatim supozicijama pratio je i ocenjivao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije, koji je zaključio da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde obučenosti i interoperabilnosti i da je u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kako je objasnio zamenik rukovodioca Tima za evaluaciju major Miša Živanović, Vojska Srbije u mirovne misije upućuje najbolje jedinice i pojedince, koji će dostojno predstavljati svoju vojsku i zemlju, spremni da se izbore sa svim izazovima u zoni operacije. 

- U toku obuke i evaluacije kriterijume podižemo visoko i simuliramo realne situacije kako bi se pripadnici voda što bolje pripremili za pravilno i brzo izvršavanje zadataka koji ih očekuju tokom angažovanja u Libanu. Time obezbeđujemo da pripadnici Vojske Srbije koje upućujemo u mirovnu misiju budu u potpunosti sposobni da odgovore na izuzetno zahtevne zadatke - rekao je major Živanović.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojska Srbije

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na terenu, vod je rešavao taktičke zadatke koji su prilagođeni misiji i uslovima koji vladaju u zoni operacije - od postupaka na maršu, preko rada na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, do primene mera protivvazduhoplovne zaštite i postupanja u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva.

Vrednovanje obučenosti i interoperabilnosti voda realizovano je nakon višemesečnih sveobuhvatnih priprema koje pripadnici jedinice prolaze pre upućivanja u zonu operacije.

Komandir Voda za zaštitu snaga kapetan prve klase Željko Marković, objasnio je da je obuka te jedinice bila koncipirana u dve faze, a to su individualna taktička i vatrena obuka koja je prethodno sprovedena u Zaječaru i kolektivna obuka.

- Kolektivna obuka realizuje se na poligonu Borovac i u bazi „Jug". Kruna kolektivne obuke je realizacija vežbe „Srpski štit” gde se vrši provera osposobljenosti Voda za zaštitu snaga u obavljanju zadataka u uslovima približnim onim kojima se sprovodi mirovna operacija. Nakon realizacije provere vod se kao osposobljen upućuje u misiju UNIFIL u Republiku Liban - rekao je kapetan prve klase Marković.

Vojska Srbije angažuje Vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, u sastavu italijanskog kontingenta, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira trenutno nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading