NE MOŽE! SIJARTO ZACEMENTIRAO ODLUKU: "Mađarska neće podržati da se Kosovo primi u Savet Evrope"

Autor:

Vesti

18.09.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dijalogu ne doprinosi to da se Kosovo kandiduje za članstvo u međunarodnim organizacijama"

NE MOŽE! SIJARTO ZACEMENTIRAO ODLUKU: "Mađarska neće podržati da se Kosovo primi u Savet Evrope"

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta neće podržati članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope.

Sijarto je, odgovarajući na pitanje Tanjuga, rekao da je stav Mađarske u vezi sa članstvom tzv. Kosova u Savetu Evrope jasan od ranije i da ta zemlje želi da ima mir, stabilnost i bezbednost u regionu Zapadnog Balkana.

- Navijamo za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali smatramo da tom dijalogu ne doprinosi to da se Kosovo kandiduje za članstvo u međunarodnim organizacijama. Mađarska neće podržati da se Kosovo primi u Savet Evrope - rekao je Sijarto.

Sijarto se u Budimpešti danas sastao sa ministarkom privrede Srbije Adrijanom Mesarović, sa kojom je razgovarao o unapređenju privredne, ekonomske saradnje Srbije i Mađarske.  

Konstantovano je da su odnosi dveju zemalja najbolji do sada.

Vučić sa Parolinom o stanju na Kosmetu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog verskog i kulturnog nasleđa u AP KiM. 

Vučić je dodao da je saradnja Srbije sa Rimokatoličkom crkvom dobrа, uz obostrano uvažavanje i nastojanje da se i dalje unapredi.

 

 

Vučić je rekao da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i razumevanja za poziciju Srbije, koja je utemeljena na poštovanju međunarodnog prava.

Predsednik je naveo da je Srbija opredeljena da sa Svetom Stolicom nastavi da neguje i unapređuje konstruktivne odnose, budući da deli poglede na mnoga međunarodna pitanja, pre svega, zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, kao i unapređenje ljudskih prava hišćana.

- S tim u vezi, naglasio sam da je za Srbiju od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zastitom UNESCO - rekao je Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading