SRPSKO JELO SA SIROM NAJBOLJE NA SVETU! Francuzi nam gledaju u leđa!
Zaslužno najbolji!

Foto: shutterstock/TAMER YILMAZ
Drugi put za manje od godinu dana jedan naš domaći specijalitet našao se u samom vrhu svetske gastronomske liste najboljih jela, prenosi Informer.
Gastronomski portal "Taste Atlas" svrstao je svrljiški belmuž na prvo mesto u kategoriji jela sa sirom, ispred čuvenih specijaliteta iz Francuske, kao što je fondu, bugarska banica ili gruzijski kačapuri.
Prošle godine na ovoj listi belmuž je bio na trećem mestu, a onda je, smatraju Svrljižani, privukao pažnju pa je sada zaslužno najbolji!

Foto: shutterstock/Ika Rahma H
Ovo jelo, kome je posvećena i istoimena manifestacija Belmužijada na listi je nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Osim toga, zbog njega dolazi i sve više turista u ovaj kraj.
- Turisti kad zovu, pitaju da li spremamo belmuž. Naravno da spremamo i naravno da su zadovoljni time. Dolaze iz Makedonije, Bugarske, Englezi i Rusi su nam tu svakodnevno - kaže Mariola Đorđević iz sela Varoš.
Belmuž su osmislili svrljiški pastiri koji su čuvajući ovce i goveda po udaljenim pašnjacima pravili hranljivo a jednostavno jelo.
Foto: shutterstock/ElenaVah
Najpre na vatri otope mladi ovčji sir pa dodaju kukurzno brašno i snažno mešaju dok "ne počne da se odvaja od šerpe".
Sladunka Đorđević iz sela Varoš kaže da je najvažniji dobar mladi sir.
- Pet minuta dok se otopi, kasnije se doda brašno. Gotov je kad se odvaja od šerpe, pusti maslo, a niz čelo kad poteče znoj - slikovito objašnjava.
Foto: Wikipedia/Milica Buha
U ovom kraju vole da se našale pa kažu da ovo toplo predjelo služe gostima da bi kasnije jeli manje pečenja!
Bonus video:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)