ALBANCI PREKO VATIKANA POKUŠAVAJU DA ZADAJU KONAČNI UDARAC SRBIJI! Kurtijevi lobisti okupirali papine hodnike, HOĆE DA ZATRU PRAVOSLAVLJE NA KOSMETU

Autor:

Vesti

16.09.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurtijev plan za etnički čisto tzv. Kosovo ušao u sledeću fazu

ALBANCI PREKO VATIKANA POKUŠAVAJU DA ZADAJU KONAČNI UDARAC SRBIJI! Kurtijevi lobisti okupirali papine hodnike, HOĆE DA ZATRU PRAVOSLAVLJE NA KOSMETU

Foto: Schutterstock

Predsednik poslaničke Grupe prijateljstva sa Vatikanom Jovan Palalić rekao je danas da je u Vatikanu poslednjih par godina primetna velika aktivnost Albanaca, koja uključuje i najviše zvaničnike Prištine i Tirane, sa namerom da se promeni stav Svete stolice i prizna secesija tzv. Kosova.

- Ono što primećujemo poslednjih par godina je velika aktivnost Albanaca u Vatikanu. Mislim na njihove najviše predstavnike iz Prištine i Tirane koji su nizali posete na raznim novima. Veoma im je stalo do priznanja secesije Kosova od strane Vatikana i zbog toga na tom pitanju sve njihove institucije i razni lobisti rade usko i koordinisano - rekao je Palalić za "Politiku" povodom sutrasnjeg dolaska kardinala Pjetra Parolina, drugog čoveka po uticaju u Vatikanu u Srbiju.

Palalić dodaje da su Albanci kontinuiranim i upornim angažmanom dobili samo mogućnost da otvore kancelariju za vezu pri Svetoj stolici koja za sada nema diplomatski status, ali ipak, kako naglašava, nalaže dodatni oprez, navodeći da i u Vatikanu ima onih koji ih podržavaju.

Republika

Foto: Profimedia

Aljbin Kurti

Palalić je naglasio da želi da skrene pažnju na drugi proces koji dugoročno može biti još opasniji za Srbiju.

- U nameri da etnički očiste Kosovo od Srba, Aljbin Kurti i ostali šovinisti oko njega žele da, za nasilno i necivilizacijsko pražnjenje teritorije KiM od vekovnkog srpskog prisustva, dobiju stranu podršku kroz perfidnu i opasnu strategiju - postepeno napuštanje islama, do sada dominantne religije Albanaca i sve veće oslanjanje na uticajnu Katoličku crkvu", naveo je on.

Palalić kaže da prema informacijama koje ima iz Vatikana sve veći broj Albanaca želi da pređe u katoličanstvo. Dodao je da je Sveta stolica po tom pitanju oprezna i ne želi da podrži preoboraćenje koje ima nacionalističku, a ne duhovnu inspiraciju. 

Predsednik poslaničke Grupe prijateljstva sa Vatikanom kaže da su Srbija i SPC deo strategije Vatikana u novom drugačijem otvaranju ka pravoslavlju. 

Papa Franja je, kaže, u tom smislu zaustavljao razne procese unutar Rimske kurije, koji su mogli da obnove tenzije sa SPC i srpskim narodom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Palajić na pitanje o mogućem proglašenju kardinala Alojzija Stepinca za sveca, kaže da papa, prema onome što mu je rekao Parolina, odlukama ne želi da stvara dodatne probleme na rovitiom području Balkana. 

- Kada sam u jednom susretu pitao kardinala Parolina o stavu pape Franje povodom proglašenja kardinala Stepinca za sveca i separatizmu u Prištini, rekao mi je da papa ne želi odlukama da stvara dodatne probleme na još rovitom prostoru kao što je Balkan - kazao je on i dodao da je takođe iz drughih izvora saznao o veoma negativnoj reakciji hrvatskih biskupa na tu odluku, uz apsolutni šok i čuđenje da jedan rimski pontifeks ne pokazuje razumevanje za srpski pogled na ovu unutarkatoličku stvar.

Dodao je da je Mešovita komisija u tom pogledu završila rad bez rezultata i da je papa to pitanje praktično arhivirao.

- Kada je u pitanju odluka separatističkih vlasti na Kosovu na čelu sa Aljbinom Kurtijem da uđu u proces nacionalnog i protivpravnog pretvaranja pojedinih pravoslavnih hramova u katoličke, koliko mi je poznato, Vatikan se od toga ogradio - rekao je Palalić.

Palalić je ocenio da je u svakom slučaju, poseta kardinala Parolina, prilika da u susretu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, "koji odlično poznaje te procese i vatikanske prilike, to pitanje još jednom razjasni".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading