EVO ZBOG ČEGA JE TOLIKO VAŽNA POSETA PREDSEDNIKA ISAKA HERCOGA: Najkraći put do Amerike za Srbiju vodi preko Izraela

Autor:

Vesti

11.09.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petorica dobrih poznavalaca geopolitike i prilika u SAD govore za Srpski telegraf

EVO ZBOG ČEGA JE TOLIKO VAŽNA POSETA PREDSEDNIKA ISAKA HERCOGA: Najkraći put do Amerike za Srbiju vodi preko Izraela

Foto: Tanjug/Vladimir Pori/Dragan Kujundžić/Predrag MitićPublic Printscreen, AP/Andrew Harnik/Evan Vucci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Izraela Isaka Hercoga, s kojim je razgovarao o unapređenju veza dveju država na svim nivoima.

Činjenica da je Hercog rešio da poseti Srbiju, iako je u toku sukob u Gazi, koji traje već gotovo godinu dana, jasno ukazuje na značaj koji Izrael pridaje našoj državi, ali i rešenosti da se naprave konkretni pomaci u snaženju bilateralnih odnosa. A to svakako uključuje i jačanje političkih veza, što u perspektivi znači da bi i Izrael, tradicionalni saveznik SAD, gde jevrejski lobi ima najjači uticaj, mogao biti čvrsta kopča Beograda s Vašingtonom.

Sve ovo bez obzira na to kakav će biti ishod američkih predsedničkih izbora u novembru, odnosno da li će pobediti republikanac Donald Tramp ili Kamala Haris iz redova demokrata.

O ovoj izuzetno važnoj temi za Srpski telegraf govori pet eminentnih poznavalaca geopolitičkih prilika, a posebno prilika u SAD.

Đurić je već postigao mnogo, sada to treba da nadogradimo

Aleksandar Gajić, Centar za društvenu stabilnost

Poseta Hercoga je veoma važna. To je još jedna u nizu poseta važnih svetskih zvaničnika, što potvrđuje ugled Srbije i predsednika Vučića u svetu. S druge strane, ekonomski aspekt je uvek na prvom mestu, naročito uzimajući u obzir potpisivanje memoranduma o saradnji privrednih komora dveju zemalja, što je svakako korak bliže ka sklapanju ugovora o slobodnoj trgovini s Izraelom.

Ova poseta se realizuje u jeku krize i ratne situacije na Bliskom istoku. Od 7. oktobra prošle godine, Srbija je jasno zauzela stav osude terorizma i pored toga se zalaže za mirno rešavanje svih problema i tu politiku zastupa na svim poljima.

Republika

Foto: Printscreen

Aleksandar Gajić

Istorijsko prijateljstvo srpskog i jevrejskog naroda je čvrsto i dugotrajno, a sudbina koju su oba naroda doživela tokom Drugog svetskog rata posebno nas veže i ujedno nam ukazuje na stvaranje snažnije saradnje na svim nivoima, od trgovine sve do sporta. Pravi pokazatelj za to je i ustupanje prostora za trening i igru ukazano KK Makabiju prošle sezone za utakmice Evrolige.

Kada govorimo o američkim izborima, sasvim je jasno da će uticaj jevrejskog faktora biti esencijalan u samoj kampanji, ali naravno i tokom glasanja na sam izborni dan. Posebno će biti interesantno ispratiti situaciju u Pensilvaniji, koja će se pokazati možda kao X faktor u političkoj borbi između republikanaca i demokrate.

Jevrejski lobi, koji je nezvanično najsnažniji na svetu, može upravo imati ključnu ulogu u daljem pozicioniranju Srbije u međunarodnim odnosima, a posebno na relaciji Beograd - Vašington. Ministar spoljnih poslova Marko Đurić je za tri godine već postigao ogroman uspeh, popravljajući decenijama trajno narušen imidž Srbije u SAD. Taj nimalo lak posao je nastavio uspešno da radi i kao šef srpske diplomatije. Kroz ostvarivanje dodatne saradnje s Izraelom, sasvim je realno očekivati nove plodonosne rezultate srpske diplomatije s ministrom Đurićem na čelu, koji i sam ima jevrejsko poreklo, što je bitno napomenuti, jer u diplomatiji svaki plus se dodatno beleži i računa.

Da Izrael i izraelski lobi razumeju našu poziciju

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije

Cilj posete je jačanje kako diplomatskih i političkih veza tako i saradnja u bezbednosnom sektoru i podrška oslobađanju talaca u Gazi, što je za Izrael tema od najvećeg značaja. S druge strane, Srbiji su potrebni razumevanje i podrška Izraela kao zemlje sa jakim uticajem i lobijem u SAD oko pitanja značajnih za Srbiju, pre svega Kosova i Metohije.

Kultura sećanja, tradicionalno prijateljstvo i odsustvo antisemitizma u Srbiji takođe su značajni, ali priznavanje Kosova bilo je ozbiljan udarac ovom prijateljstvu, pa je poseta predsednika Hercoga i nastavak konsolidacije odnosa.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nenad Vuković

O ratu u Gazi Srbija ima jasan i izbalansiran stav kao i o zločinima 7. oktobra i tako treba i da ostane. Neutralna i objektivna pozicija Srbije važna je iz političkih i istorijskih, ali i ekonomskih razloga.

Razumevanje Izraela za poziciju Srbije, kao i izraelskog lobija AIPAC, svetskog jevrejskog kongresa je naravno značajna, imamo dosta dodirnih tačaka s njihovim interesima i politikom, značajna je veoma i saradnja u borbi protiv islamskog terorizma. Koalicija je jedna od najznačajnijih lobističkih strategija, pogotovo kada niste dovoljno veliki ili dovoljno vidljivi.

Ulaznica za prolaz prema Kapitol hilu

Darko Obradović, Centar za strateške analize

Poseta predsednika Izraela Isaka Hercoga je potvrda pozitivnog trenda unapređanja bilateralnih odnosa. Izrael je značajan ulagač u našu zemlju i te investicije iznose oko tri milijarde evra. Dve države još razvijaju trgovinske i ekonomske odnose i iz tog razloga je važno održavanje izraelsko-srpskog poslovnog foruma. Uprkos kompleksnosti međunarodnih odnosa dve države se smatraju partnerskim i prijateljskim.

Republika

Foto: Public Printscreen

Darko Obradović

U Pentagonovoj doktrini je opstanak Izraela definisan kao interes SAD. Složeni odnosi Izraela i SAD pokazuju da saveznici ne moraju uvek o svemu da se slože, što je dobar primer kako treba graditi srpsko-američke odnose. Neretko je odnos prema Izraelu ulaznica ka Kapitol hilu. Izrael odražava strateški dijalog nezavisno od toga ko će biti u Beloj kući i videli smo tokom debate da ni Tramp ni Harisova podršku jevrejskoj državi ne dovode u pitanje. Predsednik Vučić je bio govornik na konferenciji AIPAC 2020, što je svojevrsno priznanje za našu zemlju. Srbija od Izraela može dosta naučiti u postavci prema SAD - Izrael nije uveo sankcije Rusiji i dalje je najbliži saveznik Amerike.

Naša pozicija posle ovoga može samo biti kvalitetnija

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Srbija i Izrael imaju tradiciju dobrih odnosa, koja je narušena jedino onim priznavanjem KiM, posle Vašingtonskog sporazuma, pre četiri godine. To je vrsta našeg nerazumevanja i razmimoilaženja, ali ovo je dobra prilika da Hercog bude upoznat s realnošću, rastućim terorizmom na KiM. Istovremeno, Srbija kao ugledna zemlja koja ne pripada nijednoj strani, nezavisna i vojno neutralna može da bude posrednik i dobro razume i palestinsku i izraelsku stranu i na taj način eventualno da doprinos uspostavljanju mira u perspektivi.

Republika

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Dejan Miletić

Osim toga, imamo hronično probleme s razumevanjem naše pozicije u SAD i njene objektivizacije i u tom kontekstu praktično Izrael uvek može da pruži doprinos, što se nas tiče da nam pozicija bude kvalitetnija posle američkih predsedničkih izbora, bez obzira na to kakav će biti njihov ishod. Izrael je najjači saveznik SAD, a jevrejski lobi tamo je najuticajniji. 

Uspostavljanje jačih odnosa s ključnim donosiocima odluka

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva

Poseta Hercoga je jako značajna za obe zemlje, ali i pokazuje da je Vučić definitivno jedan od najcenjenijih lidera, pošto predsednik Izraela putuje samo u izuzetno bitne države. On i ostali izraelski zvaničnici vrlo retko putuju od 7. oktobra, kada je Hamas počinio masakr u Izraelu, a koji je bio inicijalna kapisla za sukob koji i danas traje. Ovo pokazuje da su odnosi dve zemlje dobri i da postoji namera da se i u ovim teškim uslovima na globalnom nivou unapredi saradnja na polju ekonomije, investicija i novih tehnologija.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vladimir Marinković

Izrael posmatra Srbiju kao saveznika i sigurno je da dobri i odnosi s Izraelom mogu indirektno da doprinesu boljoj pozicioniranosti Srbije u SAD i uspostavljanje snažnijih odnosa s ključnim donosiocima odluka u Americi, a koji podržavaju Izrael.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading