VUČIĆ O ODNOSIMA SRBIJE I IZRAELA: Ponosan sam na to što smo mogli da vam budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju

Autor:

Vesti

11.09.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija i Izrael imaju dobre odnose i trudimo se da te odnose unapređujemo"

VUČIĆ O ODNOSIMA SRBIJE I IZRAELA: Ponosan sam na to što smo mogli da vam budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini i istakao da je srpski narod uvek bio uz jevrejski, tokom najtežih godina, ali i ovih sada.

- Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naše dve zemlje i ono što smo dogovorili, a videćete kasnije i posle našeg velikog i važnog sastanka vezanog za inovacije, tehnologiju, veštačku inteligenciju, IKT sektor, potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem mogućem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael - rekao je Vučić u obraćanju.

Vučić kaže da je uveren da će to biti na obostranu korist, kao i da taj posao možemo da obavimo mnogo brže nego što bi to uobičajene procedure nalagale.

On je istakao da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izliva antisemitizma i što se jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno kao i svi gosti sportisti i kulturni radnici.

- Čak neki od njih, svoje utakmice igraju na domaćem terenu ovde u našoj Srbiji i osećaju se kao kod svoje kuće. Ponosan sam na to što smo mogli da im budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju - naglasio je Vučić.

Republika

Foto: Pink/Printscreen

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"

Predsednik je istakao da mu je posebna čast što danas može  da ugosti Hercoga u Beogradu.

- Srbija i Izrael imaju dobre odnose i trudimo se da te odnose unapređujemo. Kakve odnose sa nekim imate uvek se vidi u teškim, a ne lakim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i pre Drugog svetskog rata, ali i ovih sada, kada čini mi se, to nije ni malo jednostavno - rekao je Vučić.

On je ocenio da dve zemlje imaju ogroman prostor za saradnju u različitim oblastima i posebno izdvojio u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji. 

- Zatim u poljoprivrednoj saradnji, dakle prehrambenom sektoru, i tu se već vide pomaci u 2024. godini, u povećanju plasmana naših proizvoda na izraelskom tržištu i obrnuto, u daljem privlačenju izraelskih investicija u različite sektore, ne samo u 'real estate', gde su oni veoma uspešni, veoma prisutni - rekao je Vučić navodeći da su razgvorali i o sjaber bezbednosti.  

On je dodao da je za Srbiju važna i saradnja u turizmu. 

- Samo u prvih sedam meseci ove godine imamo skok, uprkos nelakoj situaciji u Izraelu, imamo skok broja izraelskih turista od više od 20 odsto u odnosu na prvih sedam meseci u prošloj godini, a imamo i skok broja noćenja - rekao je Vučić.

Republika

Foto: Pink/Printscreen

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"

Naveo je da je zahvalio predsedniku Izraela na podršci koju je Srbija dobila za Ekspo i ocenio je da će tu biti prostora za saradnju.

- Obavestio sam danas predsednika Hercoga o svemu onome što se zbiva na Kosovu i Metohiji i govorio o potrebi poštovanja međunarodnog javnog prava, povelje Ujedinjenih nacija...govorili smo o tome, kao što je i predsednik Herceg mene upoznao sa situacijom u Izraelu i na Bliskom istoku u celini i ja sam ga veoma pažljivo saslušao - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je sa Hercogom razgovaro i o ratu u Evropi, Ukrajini i Rusiji, kao i da je zahvalio što Izrael nije podržao rezoluciju o Srebrenici tokom glasanja u UN, a predsedniku Izraela je poručio da su Jevreji Srbima prijateljski narod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (26)

Loading
Iskra

11.09.2024 13:14

Odnosi Srbije i Izraela ce i dalje napredovati

mila

11.09.2024 13:14

Za dalju uspešnu saradnju i dobar odnos ovo je veoma važna poseta Izraelskog predsednika Srbiji!

tea

11.09.2024 13:14

Mi smo se pokazali kao pravi prijatelji Izraelu, podrska i postovanje su nesto sto znaju da imaju od Srbije.

Damjan

11.09.2024 13:15

Srbija uvek zeli da pruzi podrsku i pomoc