VUČIĆ I HERCOG ZA OKRUGLIM STOLOM: Želimo da za nekoliko meseci zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom (VIDEO)

Autor: M.L. - J.B.

Vesti

11.09.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sporazum o slobodnoj trgovini bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka"

VUČIĆ I HERCOG ZA OKRUGLIM STOLOM: Želimo da za nekoliko meseci zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom (VIDEO)

Foto: Pink/Printscreen

Predsednik Izraela Isak Hercog nalazi se u poseti Srbiji, a domaćin mu je šef naše države.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Šimona Pereza, bivšeg premijera Izraela.

- Pronađi cilj koji je veći od tebe samog i posveti mu svoj život. To je rekao naš prijatelj, Šimon Perez, i mislim da od razvoja jedne zemlje ne postoji ništa važnije. Kada tome posvetite svoje vreme tome, onda ovakav forum mora naći svoje mesto među prioritetima - kazao je predsednik.

Od izuzetnog značaja za Srbiju je da uči od Izraela, kazao je on.

- Da naučimo kako su Izraelci postali centar sveta što se tiče startap kompanija, kako su razvili nauku do takvih neslućenih visina da su danas jedna od zemalja sa najrazvijenijim IKT sistemima u svetu - dodaje Vučić.

Republika

Foto: Pink/Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića

Kroz smeh kaže da mu je napisan govor od 22 strane, ali da neće čitati sve, što je i Isak Hercog propratio smehom.

- Očekujemo porast broja izraelskih turista, i Er Srbija mora pojačati svoje prisustvo na aerodromu Ben Gurion. Takođe, moramo privlačiti izraelske prijatelje i dobrim sadržajem. Ne samo kulturom, sportom, zabavom, već i poslom. Drago mi je što izraelske kompanije koje posluju ovde žele da nastave svoj rad - rekao je on.

Predsednik Vučić poručio je ministrima da se sve pripremne radnje za sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom moraju ubrzati.

- To bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka. Mi ćemo biti jedna od tri zemlje sa najvećim ekonomskim rastom. Mi mislimo da Izraelci imaju dobru luku u Evropi za svoja ulaganja, a to je Srbija, i želim samo svima da kažem da ste dobrodošli, i da ćete uvek imati moju podršku i cele Vlade Srbije. Još jednom da vam se zahvalim na lepim rečima, i da vam poželim da se ovde osećate kao kod svoje kuće - rekao je on.

Vučić ističe da u Srbiji nikada nije bilo onih koji bi pokazali antisemitska osećanja.

- Ponosan sam na svoju Srbiju i na naše prijateljstvo.

Uvodno obraćanje predsednika Hercoga na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"

Izraelski predsednik Hercog je rekao u obraćanju na ogruglom stolu da postoji veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju.

- Iako su iz naše delegacije rekli da žele da se udvostruči trgovinska razmena, ja bih želeo i da se ustrostruči. Srbija ima neverovatnu ekonomiju, sa ogromnim potencijalima, nalazi se i na istoku i na zapadu, tržište rada je odlično, sa izuzetnim stručnjacima - istakao je on.

Republika

Foto: Pink/Printscreen

Obraćanje predsednika Hercoga

Izraelski predsednik je posebno pomenuo poljoprivredu, a zatim je govorio o veštačkoj inteligenciji, i rekao je da mu je mnogo drago što će predsednik Vučić predsedavati forumom o veštačkoj inteligenciji.

- Ima mnogo mogućnosti za saradnju, a cilj svega i glavni prioritet je da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini naše dve zemlje - kazao je Hercog.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija uvek bila uz jevrejski narod.

- Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svetskog rata, kao i pre, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno - rekao je on.

Vučić ističe da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma.

I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom - rekao je predsednik.

On kaže da imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji.

- Imamo veliki broj izraelskih turista u Srbiji, a zahvalio sam predsedniku Izraela i na podršci koju imamo za Ekspo. Istovremeno, obavestio sam ga i o svemu što se zbiva na Kosovu i Metohiji. Ne bih druge ljude uvlačio ono što je naš odnos prema situaciji u našoj zemlji. Ali i to je bila tema naravno - istakao je Vučić.

Dodaje da imaju jednu važnu zajedničku temu, a to je pokušaj spasavanja života Alona Ohela, dvojnog državljanina Srbije i Izraela, kog je oteo Hamas.

- Molio sam naše arapske prijatelje da se angažuju, ja sam pričao i sa njegovim roditeljima. To je mnogo teško, zahteva mnogo emocija. Tu je i njegova majka sa nama, i ona moli da se pomogne da tako jedan vredan život spasimo - istakao je predsednik.

Foto: Kosovoonline

Alon Ohel, srpski državljanin koga je Hamas zarobio

Predsednik se posebno zahvalio predsedniku Izraela što jevrejska država nije podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Obraćanje Isaka Hercoga

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je majku Alona Ohela da se slika sa njima i slikom sina koji je zatočenik Hamasa.

Predsednik Izraela Isak Hercog se zahvalio od sveg srca Vučiću na, kako je rekao, veoma emotivnom govoru.

- Posebno zato što ste pomenuli taoce koje drži Hamas, među njima i mladi Alon Ohel. I njegova majka Idit je tu, pozivam je da se slika sa nama i fotografijom svog sina - rekao je on.

Hercog je kazao da osuđuje terorističke napade koji su izvedeni jutros, i dodaje da je njegovo srce uz borce koji su sinoć poginuli u padu helikoptera u Gazi.

- Mi se borimo, i mi, međunarodna zajednica i slobodni svet žustro se moramo suprotstaviti teroru - rekao je izraelski predsednik, a zatim jedan deo svog obraćanja govorio na hebrejskom.

Osećamo se kao kod kuće u vašoj zemlji, rekao je Hercog, i istakao da jevrejski narod proživljava teške trenutke.

- Možemo se podsetiti na brojne trenutke kada smo pružali podršku jedni drugima. Prilikom napada 7, oktobra vi ste lično pozvali na oslobađanje talaca. Bili ste i domaćin izraelskim sportistima. Topli odnosi naših država nisu novi, praćeni su zajedničkom istorijom srpskog i jevrejskog naroda - kazao je on.

Počeo Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini:razgovori Srbije i Izraela"

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Tet-a-tet sastanak

Nakon svečanog dočeka, u Palati Srbija počeli su tet-a-tet sastanci.

Nakon sastanka dvojice predsednika usledili su i plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Ceremonija svečanog dočeka

Ceremonija svečanog dočeka izraelskog predsedika Isaka Hercoga počela je ispred Palate Srbija. 

Hercog se srdačno rukovao sa predsednikom Vučićem, nakon čega su intonirane himne Srbije i Izraela - Bože pravde i Hatikva.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Rukovanje sa zvaničnicima

Na platou ispred Palate Srbija je postrojena počasna garda Vojske Srbije. Vučić je primio raport od komandanta, posle čega su predsednici Vučić i Hercog prošli ispred stroja.

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Program posete

Predsednik Izraela Isak Hercog doputovao je u Beograd, gde će danas biti u zvaničnoj poseti Srbiji u kojoj će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija upravo počinje, a nakon ceremonije će uslediti tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

U okviru posete biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Isak Hercog i Aleksandar Vučić

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela". 

"Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"


Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje danas u Beogadu okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", na kome će se obratiti i predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Isak Hercog.

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Okrugli sto, u Palati Srbija sa početkom u 11 časova, organizuje se u okviru zvanične posete predsednika Izraela Srbiji, u cilju razmene dosadašnjih iskustava i kreiranja planova za buduću saradnju predstavnika privreda i institucija dve države.

Za 13 časova zakazan je sastanak predsednika Izraela Isaka Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (23)

Loading
Tina

11.09.2024 10:41

Svečani doček predsednika Hercoga pokazuje koliko su važni odnosi između Srbije i Izraela. Vučić je još jednom pokazao izvančnu diplomatsku veštinu i posvećenost međunarodnim partnerstvima.

Tanja

11.09.2024 10:42

Odličan znak za Srbiju! Poseta predsednika Izraela i ceremonija dočeka su dokaz da Srbija ima značajnu ulogu u međunarodnim odnosima, a Vučić je uspešno predstavio našu zemlju.

Sanja

11.09.2024 10:42

Izvanredno! Vučić je uspešno organizovao svečani doček za predsednika Hercoga. Ova poseta može doneti brojne koristi i otvoriti vrata za novu saradnju između Srbije i Izraela.

ana

11.09.2024 10:43

Srbija je uvek spremna za unapređenje odnosa sa drugim zemljama.