POJAČAĆEMO SANKCIJE PRIŠTINI! Stano zapretio - ništa se nije promenilo od juna prošle godine!

Autor:

Vesti

08.08.2024

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaram albanski se više podneti ne može!

POJAČAĆEMO SANKCIJE PRIŠTINI! Stano zapretio - ništa se nije promenilo od juna prošle godine!

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press, Tanjug video

Peter Stano izjavio je da se situacija nije promenila od juna prošle godine, kada su iste mere uvedene, te da je Priština preuzela korake koji vode sve više ka eskalaciji. Ponovo je pozvao takozvanu kosovsku vladu da sasluša svoje zapadne partnere kako bi ih "sprečili da razmišljaju o merama koje će razmotriti ako se situacija ne promeni".

Na redovnom brifingu za medije, portparol EU Peter Stano je upitan o najnovijim događajima na Kosmetu, uključujući poteze koje su preduzele prištinske vlasti – hapšenje petorice Srba u Pasjanu zbog navodnih ratnih zločina, zatvaranje filijala Pošte Srbije na severu, kao i sve češće najave iz Prištine da će most na Ibru, nakon 25 godina, biti otvoren za saobraćaj, uprkos pozivima međunarodne zajednice da se to ne čini.

Stano potvrđuje da su mere uvedene takozvanom Kosovu i dalje na snazi. Objašnjava da zemlje članice još uvek nisu odlučile kako će postupiti na osnovu izveštaja Josepa Borela, koji je podnet pre nekoliko nedelja, izveštava Kossev.info.

Ističe da to nije iznenađujuće.

Podseća da su mere uvedene u junu prošle godine „zato što je bilo mnogo toga što se događalo i vodilo ka eskalaciji“. Danas, smatra, situacija nije bolja.

"Umesto koraka koji vode ka deeskalaciji, ovi ljudi preduzimaju sve više jednostranih koraka i akcija koji vode ka eskalaciji“, kaže Stano. On navodi da su u pitanju „progresivne mere“.

„Mogu da se pojačaju ili mogu da se smanje – zavisno od razvoja situacije“, rekao je Stano.

Ponavlja stav EU o zatvaranju filijala Pošte Srbije na severu, ali i o mogućem otvaranju mosta na Ibru:

„Jasno smo stavili do znanja naš stav partnerima na Kosovu na mnogo načina i kroz mnogo partnera. Nije samo Evropska unija, u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne uključuju u seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordiniranih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i sprečiti nas da razmišljamo o tome koje mere ćemo razmotriti ako se situacija ne promeni“, rekao je.

Inače, u današnjem obraćanju, Stano nije pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, što inače redovno radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading