Vlada osnovala Savet za veštačku inteligenciju

Autor:

Vesti

31.07.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zadatak Saveta biće i da prati realizaciju planiranih mera i aktivnosti, prati stanje, potrebe i standarde razvoja i primene veštačke inteligencije u Republici Srbiji i svetu.

Vlada osnovala Savet za veštačku inteligenciju

Foto: ST/N. MANDIĆ

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Saveta za veštačku inteligenciju, čiji će zadatak biti da usklađuje i koordinira aktivnosti na sprovođenju strateškog okvira iz oblasti razvoja veštačke inteligencije, objavio je Službeni glasnik.

Zadatak Saveta biće i da prati realizaciju planiranih mera i aktivnosti, prati stanje, potrebe i standarde razvoja i primene veštačke inteligencije u Republici Srbiji i svetu. 

Savet će imati savetodavnu ulogu i pripremati predloge, preporuke i standarde, davati mišljenja i stručna obrazloženja o svim pitanjima iz oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u Republici Srbiji.

Savet će definisati i pratiti sprovođenja akcionog plana za sprovođenje aktivnosti u skladu sa Strategijom razvoja veštake inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine, kao i izmene i dopune te strategije i pisanje nove strategije.

Savet će organizovati i pratiti izradu zakona i podzakonskih akata koji se odnose na razvoj i primenu veštačke inteligencije u Republici Srbiji.

Predsednik Saveta biće prof. dr Igor Peško, savetnik predsednika vlade, a za članove su imenovani, prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens, Univerzitet u Novom Sadu,  prof. dr Dubravko Ćulibrk, vršilac dužnosti direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, prof. dr Nenad Filipović, Univerzitet u Kragujevcu, prof. dr Svetlana Jovanović, Univerzitet u Beogradu, savetnik predsednika Narodne skupštine Stefan Badža, pukovnik Ivan Pokrajac, direktor Vojnotehničkog instituta, Aleksandar Linc-Đorđević, osnivač i direktor Data Science konferencije, Predrag Nikolić, Privredna komora Srbije, Milorad Pavlović, Bezbednosno-informativna agencija, pukovnik dr Dejan Savić, Vojnobezbednosna agencija, dr Mihailo Jovanović, Generalni sekretarijat Vlade, dr Vjekoslav Bobar, direktor poslovnog sistema, Elektrodistribucija Srbije d.o.o. Beograd.

U radu Saveta, po potrebi, mogu da učestvuju i druga stručna lica.
Savet može, radi izvršenja zadataka iz tačke 2. ove odluke, obrazovati podgrupe za pojedina pitanja.

Rok na koji se osniva Savet je pet godina od dana stupanja na snagu ove odluke.
Za rad u Savetu predsedniku, članovima, kao i drugim angažovanim licima ne isplaćuje se naknada.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za Savet obavlja Kabinet predsednika Vlade.
Odluku o osnivanju Saveta za veštačku inteligenciju je potpisao premijer Miloš Vučević.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading