DRINA JE NAŠA KIČMA! Ministar Milićević najavio izdvajanje novca za jačanje srpskog identiteta u BiH!

Autor:

Vesti

26.07.2024

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentu koji je ranije potvrđen i u Skupštini RS-a, navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu

DRINA JE NAŠA KIČMA! Ministar Milićević najavio izdvajanje novca za jačanje srpskog identiteta u BiH!

Foto: Djordje Čolović

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević potpisao je juče u Banjaluci 13 ugovora o finansijskoj podršci projektima namenjenim "jačanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta" u Bosni i Hercegovini, konkretno u entitetu Republika Srpska. Finansijska podrška iznosi 79 miliona dinara (1,32 miliona KM), saopšteno je iz Vlade Srbije. Ugovori su potpisani na sastanku Milićevića sa predstavnicima "srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz RS-a i Bosne i Hercegovine".

U saopštenju se navodi da je "najveći deo sredstava namenjen za nabavku opreme za kulturno-umetnička društva, udžbenika i lektira za srpske dopunske škole, kao i sportske opreme za srpske klubove u dijaspori".

Milićević je posle potpisivanja ugovora rekao da su "nacionalni interesi i ciljevi srpskog naroda u 21. veku mir, stabilnost, ekonomija i pre svega jedinstvo".

Naveo je da je u okviru "Svesrpskog sabora", koji je održan 8. juna u Beogradu, potpisao Memorandum o saradnji sa ministartsvom RS-a, koji podrazumeva "jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i Srba koji žive van Srbije".

"Ja uvek govorim da Drina nikada nije bila reka koja je razdvajala Srbiju i Republiku Srpsku, već kičma koja spaja Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Milićević.

Skupština Srbije na vanrednoj sednici, koja je počela 23. jula, raspravlja o "Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", koju je prethodno usvojila Vlada Srbije, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi "Klix.ba"

U dokumentu koji je ranije potvrđen i u Skupštini RS-a, navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

Usvajanje ovog dokumenta osudili su, između ostalih, članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

State Department je pozvao nakon "Svesrpskog sabora" u Beogradu političke lidere u regionu da "bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovisali regionalnu stabilnost i pomirenje".

Evropska unija poručila je da se suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine ne mogu narušiti i da će svaka akcija protiv ovih principa dovesti do ozbiljnih posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading