PAO DOGOVOR SA 5 OD 7 POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA! VUČEVIĆ: Ponuđeno je 17.000 dinara regresa!

Autor:

Vesti

25.07.2024

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević je istakao da je zadovoljan što je pet udruženja prihvatilo predlog koji je dogovoren sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom poljoprivrede

PAO DOGOVOR SA 5 OD 7 POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA! VUČEVIĆ: Ponuđeno je 17.000 dinara regresa!

Foto: instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras u Skupštini Srbije da je napravljen značajan iskorak u pregovorima sa poljoprivrednicima i istakao da je zadovoljan što je pet udruženja prihvatilo predlog koji je dogovoren sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom poljoprivrede, kao i u kontaktu sa predsednikom Republike.

"Ponuđeno je novih do 17.000 dinara regresa za sertifikovano seme po hektaru dok je 2021. godine subvencija iznosila 4.000 dinara po hektaru za seme", rekao je premijer odgovarajući na pitanje poslanika Jedisntvene Srbije Živote Starčevića o sastanku koji je 18. jula održan sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja i šta podrazumevaju najavljene izmene i zakona o podsticajima u poljoprivredi.

Što se tiče stočarstva, Vučević je naveo da se izašlo sa predlogom da se na postojećih 40.000 dinara po grlu omogući, kroz izmene (zakona), dodatna subvencija od 60.000 dinara za junice od 12 do 24 meseca sa obavezom da budu u gazdinstvu najmanje tri laktacije, odnosno tri sezone.

Martinović: Potpisao sam sporazum sa 5, od 7 udruženja 

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović preneo je u parlamentu koji su bili zahtevi poljoprivrednika, kao i tačke oko kojih su se sporazumeli.

U pitanju su sledeća udruženja poljoprivrednika: Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednika Stig Požarevac, Udruženje proizvođača mleka Kikinda, Udruženje za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Složni Pidikanci, Udruženje Severni Banat Brestovački Ratari. Zahtevi ovih poljoprivrednih udruženja su bili sledeći.

Prema rečima ministra, oni su imali sedam zahteva, a prvi zahtev je bio da se izvrši raspisivanje javnog poziva i isplata 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme.

"Drugi zahtev je bio da se objavi javni poziv za parcele po drugom osnovu. To je ovo veoma složeno i komplikovano pravno pitanje o kome je govorio predsednik Vlade. Treći zahtev je bio da se objavi javni poziv za 100.000 dinara po junici. Četvrti zahtev je bio da se smanje kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda", rekao je Martinović.

On je naveo da je peti zahtev bio zahtev za hitno ukidanje zabrane izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja, a šesti analiza tržišta uređenja berze i sedmi se odnosio na uključivanje predstavnika sedam gore navedenih udruženja u izradu desetogodišnje strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Kao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 22. jula ove godine potpisao sam sporazum sa pet od ovih sedam udruženja, dva udruženja nisu se pojavila na potpisivanju sporazuma, ne znam iz kojih razloga, ali se pojavilo ovih pet udruženja i oni su ljudi potpisali sa nama sporazum", rekao je Martinović.

"Mi smo se usaglasili da će u najskorijem roku ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zakon o izmenama i dopunama zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tako da najkasnije do 15. oktobra 2024. godine budu usvojene izmene ovog zakona i to tako što će biti uneta odredba koja će da glasi regres za sertifikovano seme isplaćuje se u iznosu do 17.000 dinara po hektaru", rekao je on.

Martinović je naveo da je postignut dogovor da se najkasnije do kraja oktobra ove godine raspisati javni poziv za regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru i koji će biti isplaćen do kraja 2024. godine.

"Tačka tri da će u saradnji sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika najkasnije do kraja septembra 2024. godine biti utvrđen modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, na kome nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaje u poljoprivredi", rekao je Martinović.

Ove godine i isplata jednokratnih podsticaja

On je rekao da su se usaglasili da će se u ovoj godini isplatiti jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke.

Martinović je kazao i da će se u ovoj godini isplatiti jednokratni podsticaj u iznosu od 60 hiljada dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca, ali da će uslov za isplatu ovog podsticaja biti da proizvođač na gazdinstvu bude u obavezi da ovu junicu zadrži na poljoprivrednom gazdinstvu za period od minimum tri laktacije, odnosno do pet godina starosti.

"Mislimo da je ta mera važna zato što može da doprinese razvoju našeg stočnog fonda, što je za našu poljoprivredu od izuzetnog značaja", rekao je Martinović.

Takođe, preduzeće se sve mere da uvoz mleka do kraja godine bude u količinama koje su najviše do količina uvezenog mleka u prošloj godini, dakle u 2023. godini, za isti period ili u manjim količinama.

"Tačka sedam, da će se u naredna dva meseca, ali to pitanje je u međuvremenu već rešeno, preduzeti sve mere da se poboljša izvoz rafinisanog i nerafinisanog suncokretovog ulja, te da će se organizovati sastanak sa najvećim proizvođačima ulja najkasnije do kraja jula 2024. godine, na kojem će prisustvovati i predsednik vlade", zaključio je Martinović.

Takođe, najkasnije do kraja jula 2024. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede formiraće radnu grupu u kojoj će biti predstavnici ovih sedam poljoprivrednih udruženja za koordinaciju aktivnosti za unapređenje robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima i nastaviće se sa redovnim održavanjem sednica radne grupe.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika biće aktivno uključeni u izradu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2025-2032. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Tanja

25.07.2024 21:16

Ulaganja u poljoprivredu se svake godine uvećavaju,sve što je obećano je i ispunjeno ,nikad kao sad posten seljak nije mogao da veruje u svoju zemlju i vlast.

Zlatko

25.07.2024 21:23

Država je spremna da Koliko god je moguće pomogne poljoprirednicima

Zoran

25.07.2024 22:04

Poljoprivreda je napredovala zadnjih godina.

Marko

25.07.2024 22:09

Vlada Srbije je uvek uz poljoprivrednike.