SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici nastavili raspravu o Deklaraciji i ostalim tačkama

Autor:

Vesti

24.07.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deklaracija je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i zatim 2. jula u Skupštini Republike Srpske.

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici nastavili raspravu o Deklaraciji i ostalim tačkama

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Danas su poslanici Skupštine Srbije nastavili načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i o drugim tačkama dnevnog reda. Rasprava je počela oko 10 sati i obuhvata 60 tačaka.

Premijer Miloš Vučević je juče, tokom prvog dana zasedanja, predstavio Deklaraciju poslanicima, naglasivši da ona predstavlja temelj nacionalne politike. Dodao je da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu. Prema njegovim rečima, Deklaracija ističe da srpski narod čini jedinstvenu celinu i da je neophodno održavanje Svesrpskog sabora svake dve godine. Takođe, navedeno je da će se realizovati proces nacionalnog pomirenja.

Deklaracija je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i zatim 2. jula u Skupštini Republike Srpske.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda predstavlja ključni dokument u nacionalnoj politici Srbije, usvojen u cilju očuvanja i unapređenja nacionalnih interesa srpskog naroda. Evo opisa glavnih tačaka Deklaracije:

Jedinstvo Srpskog Naroda: Deklaracija naglašava da srpski narod čini jedinstvenu celinu, što uključuje sve Srbe bez obzira na to gde žive—bilo u Srbiji, Republici Srpskoj, ili u dijaspori. Ova tačka naglašava važnost nacionalne kohezije i jedinstva u očuvanju identiteta i interesa srpskog naroda.

Svesrpski Sabor: Predviđa se održavanje Svesrpskog sabora jednom u dve godine. Svesrpski sabor ima za cilj okupljanje predstavnika svih delova srpskog naroda kako bi se razmotrili ključni problemi i pitanja od zajedničkog interesa, i osiguralo koordinisano delovanje u zaštiti i unapređenju srpskih nacionalnih interesa.

Nacionalno Pomirenje: Deklaracija se zalaže za proces nacionalnog pomirenja koji će doprineti smanjenju unutrašnjih podela i sukoba među Srbima. Cilj je postizanje većeg jedinstva i stabilnosti unutar srpskog naroda kroz dijalog i saradnju.

Zaštita Nacionalnih i Političkih Prava: Dokument ističe potrebu zaštite i unapređenja nacionalnih i političkih prava Srba, kako u Srbiji, tako i u drugim delovima sveta gde žive Srbi. Ovo uključuje očuvanje kulturnih, jezičkih i obrazovnih prava, kao i političkih prava u skladu sa međunarodnim standardima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading