SASTANAK VUČEVIĆA I LAJČAKA U ATINI!

Autor:

Vesti

17.06.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević će se posle sastanka sa Lajčakom obratiti na panelu “Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope.

SASTANAK VUČEVIĆA I LAJČAKA U ATINI!

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Atini sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

 

Vučević će se posle sastanka sa Lajčakom obratiti na panelu “Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope.

Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?”, u okviru Međunarodne konferencije “Mir i održiv razvoj”. Međunarodnu konferenciju povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma organizuju Institut Aleksisa Ciprasa i Fondacija Zorana Zaeva.

Šefovi država, evropski komesari, akademici iz Evrope, bivši šefovi država i stručnjaci će na Međunarodnoj konferenciji za mir i održivi razvoj, koju organizuju Institut Aleksis Cipras i Fondacija Zoran Zaev, razgovarati o budućnosti Evrope nakon evropskih izbora, procesu integracije Zapadnog Balkana, geopolitičkim dešavanjima u istočnom Mediteranu, mirnom rešavanju sporova i suočavanju sa klimatskom krizom.

Na konferenciji će biti održano više panel diskusija, uključujući panel na kojem će Zaev i Cipras odgovarati na pitanja u vezi sa Prespanskim sporazumom. Kako je najavljeno, generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratiće se učesnicima putem video poruke uoči uručenja Prespanske nagrade specijalnom izaslaniku UN u pregovorima Metjuu Nimicu za doprinos Prespanskom sporazumu. Prespanski sporazum je potpisan 17. juna 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije koja je, u skladu sa dogovorom Skoplja i Atine, dobila novo ime - Severna Makedonija.

Cipras i Zaev su pre nekoliko dana u zajedničkoj kolumni ocenili da je Prespanski sporazum dokazao da, i kada je težina istorije velika, gde ima volje, ima i načina, ali su istovremeno primetili da u proteklih šest godina nije zabeležen nijedan događaj kome su se nadali i u tom kontekstu spomenuli blokiranje procesa pristupanja Severne Makedonije EU, prvo od strane Francuske, a poslednjih godina od Bugarske.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Kole

17.06.2024 19:14

Jako je tesko Srbiji da sa Kurtijem postuje dogovore i sporazume jer Kurti sve opstruise.Mozda ce i to biti jedna od tema sa sastanka

Gogi

17.06.2024 19:14

Ohrabrujući sastanak! Pozitivni koraci ka regionalnoj stabilnosti i saradnji

Zora

17.06.2024 19:14

Srbija se zalaze za ocuvanje mira i stabilnosti citavog regiona.

Slavka

17.06.2024 19:15

Srbija je za razliku od Pristine posvecena dijalogu i mirnom resavanju problema.