POSLANICU IZ SRBIJE U EP ANAMARIJA VIČEK: Promene u EU su neminovne iz mnogo razloga

Autor:

Vesti

12.06.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biću u stalnom kontaktu s ambasadom Srbije u Briselu

POSLANICU IZ SRBIJE U EP ANAMARIJA VIČEK:  Promene u EU su neminovne iz mnogo razloga

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Privatna arhiva

Anamarija Viček, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kojoj je pripao jedan od 11 mandata vladajuće mađarske partije Fides, premijera te zemlje Viktora Orbana, predstavnik je Srbije u novom sazivu Evropskog parlamenta.  Viček u razgovoru za Srpski telegraf, tvrdi da je to velika čast, ali i obaveza jer će dostojno zastupati interese kako mađarske zajednice u Vojvodini, tako i države Srbije. Ističe da odnosi Beograda i Budimpešte nikad nisu bili snažniji, čemu su doprinele i prijateljske veze Orbana i predsednika Aleksandra Vučića. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 


Kako vidite promene koje izazivaju izbori za EP? Emanuel Makron je raspustio parlament u Francuskoj, u suzama je pala vlada u Belgiji, klima se i vlast Nemačkoj...

- U poslednjem petogodišnjem mandatu EP smo videli mnogo razloga zašto su potrebne promene. EU je formirana s ciljem jačanja i garantovanja mira i ekonomskog prosperiteta. Ali, poslednjih godina vidimo ideologije i pravac koji se ekstremno udaljavaju od tog cilja. Nije normalno i nije proevropski donositi akte koje doprinose širenju ilegalne migracije, antihrišćanskih i vrlo agresivnih, razornih i nasilničkih dešavanja u zemljama EU. Nije normalno promovisati rodne ideologije koje su vrlo štetne za psihosocijalni razvoj dece i mladih. Nije normalno da se ulaže u naoružavanje Ukrajine, niti da se potencira uvođenje obaveznog vojnog roka u državama EU da bi se mladi ljudi slali u rat sa sloganom mira, umesto da se potenciraju instantni prekid vatre i mirovni pregovori.


A jačanje krajnje desnice?
- Briselska birokratija je poslednjih decenija sve više podržavala i promovisala ideju nekog panevropskog naroda - gde ni nacionalno niti geografsko poreklo više nisu bitni. Ali, treba da razumemo da to dovodi do asimilacije, naročito asimilacije i nestajanja malobrojnih naroda. Nekako je i prirodno i razumljivo da se pojavljuju tendencije suvereniteta pojedinih država.

Foto: Printskrin

 

 

Pastor: Imaće trostruki zadatak

Predsednik SVM Balint Pastor rekao je da je važno da Srbija i dalje ima predstavnika u EP pošto je koalicija Fides - KDNP postigla dobar rezultat na izborima za EU jer je od 21 mandata, koji pripada Mađarskoj, osvojila 11, od kojih jedan pripada Anamariji Vuček.
- Ona će imati trostruki zadatak jer će pored Mađarske i vojvođanskih Mađara zastupati i Srbiju - objasnio je Pastor.

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading