"BUDUĆNOST EVROPE U RUKAMA DVE ŽENE" Orban podržao formiranje desničarske supergrupe u Evropskom parlamentu

Autor:

Svet

30.05.2024

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orbanova stranka Fides napustila je EPP 2021. godine i vodi pregovore o pridruživanju Evropskim konzervativcima i reformistima.

"BUDUĆNOST EVROPE U RUKAMA DVE ŽENE" Orban podržao formiranje desničarske supergrupe u Evropskom parlamentu

Foto: Profimedia Attila Kisbenedek Afp Profimedia

Molba koju je Marin Le Pen uputila italijanskoj premijerki, Đorđi Meloni, da formiraju desničarsku supergrupu u narednom Evropskom parlamentu, dobila je podršku jednog od najistaknutijih evropskih nacionalista, Viktora Orbana.

U intervjuu francuskom nedeljniku "Le Point", mađarski premijer je rekao da "budućnost suverenističkog tabora u Evropi i desnice uopšte, sada počivaju u rukama dve žene“, dodavši da ako francuska krajnja desnica i italijanska premijerka budu radile zajedno u okviru jedne grupe ili koalicije, postaće snaga Evrope.

Stranka Đorđe Meloni, Braća Italije, trenutno je u poslaničkom klubu sa Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalni skup, Le Pen, deo poslaničke grupe Identitet i demokratija (ID).

Foto: Tanjug/AP

Marin Le Pen

Pošto sve ankete ukazuju da će krajnja desnica porasti na predstojećim evropskim izborima, Le Pen je iznela ideju o jedinstvenoj ekstremno desničarskoj grupi koja bi, kako je rekla, mogla da postane druga snaga u parlamentu, iza Evropske narodne partije (EPP), i da pokrene Evropu udesno.

S tim se slaže i Orban, koji je naveo da bi zamah koji bi proizišao iz takvog partnerstva mogao bi biti dovoljan da preoblikuje konfiguraciju evropske desnice, ili čak da zameni Evropsku narodnu partiju.

Foto: Tanjug/AP

Đorđa Meloni

Orbanova stranka Fides napustila je EPP 2021. godine i vodi pregovore o pridruživanju Evropskim konzervativcima i reformistima, ali je mađarski premijuer rekao da će zahtevati od te grupacije da pojasni svoj stav o budućim odnosima sa Nacionalnim skupom, koji on favorizuje, i sa EPP, koju je Orban kritikovao da je pod nemačkim uticajem.

- Pored broja mandata koje određena partija osvoji, mislim da će najvažniji biti broj poslanika koji su spremni da idu dalje u ratu u Ukrajini i onih koji će biti za njegovo okončanje - rekao je Orban.

Orban je ponovio i protivljenje Mađarske da Mark Rute bude sledeći generalni sekretar NATO, ukazujući na njegovu izjavu da Mađarskoj više nije mesto u Evropskoj uniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading