OTKRIVAMO: Evo kako su se upoznali Vučić i Orban

Autor:

Vesti

06.06.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojicu lidera upoznao je moj otac Ištvan 2008, u vreme kada su obojica bila u opoziciji.

OTKRIVAMO: Evo kako su se upoznali Vučić i Orban

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor otkrio je u intervjuu za Srpski telegraf, prvom koji je dao posle izbora, kako su se upoznali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

On je istako da još od srednjeg veka, prethodnih 500 ili 600 godina, nisu bili ovako dobri odnosi Srbije i Mađarske, kao u ovoj deceniji, i naglasio da su tome znatno doprineli i lični odnosi  Vučića i Orbana, a  tome svedoče zajednički infrastrukturni projekti, koji doprinose daljem ekonomskom napretku obe države, ali i potvrđena uzajamna politička podrška u međunarodnoj areni.  

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Balint je otkrio da je njegov otac Ištvan upoznao 2008. Vučića i Orbana dok su obojica bila u opoziciji.


Pastor navodi da su mu na rezultatima SVM odmah čestitali mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i zamenik premijera Žolt Šemjen, a da će se sa Orbanom videti uskoro. 

- Ne, mi ćemo se videti sledećih nedelja. Stalno imamo konsultacije i redovno se viđamo, kao što se on redovno viđa i s predsednikom Vučićem. Suština je da on izuzetno vrednuje ove rezultate i stav SVM da samostalno nastupa na izborima i nakon toga gradi strateško partnerstvo sa SNS. Za pohvalu je što smo samostalno dobili mandate. Čak je SNS nastupio u širokoj koaliciji. To je veliki podvig i zato su mi političari iz Mađarske čestitali.

Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

 

 


Slažete li se s ocenama da su odnosi Srbije i Mađarske znatno unapređeni u poslednjih 10 godina?


- Sigurno je da ovako dobri odnosi Srbije i Mađarske nisu bili od srednjeg veka, prethodnih 500-600 godina. Preduslov za to je bio i to što smo pre 10 godina zajednički zatvorili određena bolna poglavlja naše zajedničke istorije. Tu mislim na četrdesete godine prošlog veka, na 1941, kada su mnogi Srbi nevino stradali, i na 1944, kada su mnogi Mađari nevino stradali. Došlo je do istorijskog pomirenja i mi sad punu deceniju govorimo o zajedničkim ulaganjima, infrastrukturnim projektima... Srbija nema boljeg komšiju od Mađarske i Mađarska nema boljeg komšiju od Srbije.


Na osnovu čega to tvrdite?


- Zato što takve odnose Srbija nema sa svim zemljama iz okruženja, kao što nema ni Mađarska. Dakle, ako smo mi, Srbi i Mađari, uspeli da izgradimo takve odnose, to znači da nije problem ni u Srbiji ni u Mađarskoj, već u ostalima.


Tome su, ocenjuje se, doprineli i lične veze, prijateljstvo predsednika Vučića i premijera Orbana.


- Slažem se, s tim što tu treba dodati i Ištvana Pastora, zato što je on upoznao Vučića i Orbana 2008, u vreme kada su obojica bila u opoziciji. Još tada je taj odnos počeo da se gradi. Onda je 2010. Orban došao na vlast, a od 2014. Vučić je bio premijer, pa od 2017. predsednik. To su odnosi njih trojice u početku, a ja ću pokušati to da nastavim jer je prioritet SVM da se zadrže snažni odnosi dva naroda i države.

 

CEO INTERVJU MOŽETE PROČITATI OVDE 

 

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Laki

06.06.2024 11:37

Obojica su iskreni prijatelji i veliki lideri u svojim zemljama.

Laki

06.06.2024 11:38

Zahvaljujuci Vucicu i Orbanu dve drzave imaju sjajnu saradnju.

Laki

06.06.2024 11:40

Odnosi sa Madjarskom su na veoma visokom nivou,a za sve to su zasluzni Vucic i Orban.

Sara

06.06.2024 11:42

Srbija i Mađarska su dokazale da prijateljstvo dve zemlje može da traje dugo.