FAKULTET MEF OPRAO MILION EVRA? Istraga Višeg tužilaštva u Beogradu!

Autor: TEODORA KLJAJIĆ

Vesti

16.09.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja se da su vlasnici izvlačili pare preko firmi iz inostranstva

FAKULTET MEF OPRAO MILION EVRA? Istraga Višeg tužilaštva u Beogradu!

Foto: ST/Nebojša Mandić

Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF) predmet je istrage Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog brojnih malverzacija, saznaje Srpski telegraf.

Naime, prema rečima našeg izvora koji je dobro upoznat s celom pričom, glavni problem leži u tome što se sumnja da su vlasnici pomenutog fakulteta preko firmi iz inostranstva do sada izvukli milion evra.

STUDENTI ZABRINUTI

- Brojne malverzacije i propusti se dešavaju već duži vremenski period. Navikli su da se na takve stvari žmuri, pa su verovali da se ni sada neće ništa pokrenuti, međutim, prevarili su se. Sve malverzacije koje su do sada radili trenutno su predmet Višeg tužilaštva i to svi vrlo dobro znaju, samo što pokušavaju da celu stvar zataškaju kako informacije ne bi stigle do studenata - priča naš sagovornik i dodaje:

- Već se krenulo sa smišljanjem scenarija šta da se kaže ako se priča raširi. Kako da se smire studenti, roditelji. Naravno, ni u tome nisu uspeli jer su već počeli da pristižu upiti.

Foto: ST/Nebojša Mandić

Zgrada MEF-a

Kako je za naš list ispričao i jedan od roditelja, veliki broj dece je zabrinut jer se, sasvim logično, nameće pitanje šta će biti sa studentima ukoliko se fakultetu oduzme akreditacija.

- Ćerka koja je na drugoj godini fakulteta je došla zabrinuta, ispričala nam je sve što je čula i rekla da su njene kolege i ona zabrinute. Prvo, nije u pitanju mali novac koji sam do sada dao za školovanje svog deteta, drugo, zauzvrat, najmanje što očekujem, pored adekvatnog obrazovanja, jeste to da moje dete, sutra kad završi studije, ima važeću diplomu. Postavlja se sasvim logično pitanje, šta će se desiti sa studentima ukoliko fakultet ostane bez akreditacije - ispričao je za Srpski telegraf jedan od roditelja, čije je ime i prezime poznato redakciji.

VAŽNIJI NOVAC OD OBRAZOVANJA

Dejan Miletić, profesor i direktor Nacionalne akademije za javnu upravu, rekao je za naš list da je najveći problem u tome što  privatni sektor, kada je reč o obrazovanju, u prvi plan stavlja profit, a ne samo obrazovanje.

- Počelo je da bude važnije da se ostvari novčana korist, a ne da se dobije kvalitetno obrazovanje. Društvena korist se sve više zanemaruje i kada je o toj temi reč, treba napraviti ozbiljne rezove kada je privatno školstvo u pitanju - ističe Miletić i dodaje:

- Zbog ovakvih stvari i ne čudi što se privatne škole i fakulteti gledaju kao sredstvo za ličnu dobit, a ne kao ustanove u kojima se stiče kvalitetno obrazovanje, što svakako treba da bude glavni cilj.

Foto: Promo Dejan Zivadinovic

Dejan Miletić

Odgovor: Besmislica, vređate nam čast i ugled

S Fakulteta za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije juče su negirali naše navode.

- Krivično delo zloupotreba službenog položaja u smislu odredaba i tumačenja Krivičnog zakonika može izvršiti samo lice koje u konkretnoj ustanovi obavlja službenu dužnost, ne i vlasnici, odnosno osnivači te ustanove koji nemaju upravljačka ovlašćenja, odnosno ne odlučuju o pravima, obavezama i interesima fizičkih i pravnih lica, odnosno o javnom interesu, shodno odredbi čl. 112 st. 3 tač. 3 Krivičnog zakonika. S tim u vezi, obaveštavamo vas da se prema našim saznanjima protiv Miodraga Brzakovića i Tomislava Brzakovića ne vodi istraga niti može da se vodi istraga za predmetno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - naveli su s ovog fakulteta i dodali:

- Navodi da su ova lica "izvukla" milion evra preko firme iz inostranstva je potpuna besmislica i gnusna laž koja ima za cilj samo da njima i Fakultetu nanese štetu, pa vas i tim povodom obaveštavam da takvim pisanjem vređate njihovu čast i ugled, te pretpostavku nevinosti, pa vas pozivam da se suzdržite od bespotrebnog neutemeljenog i lažnog izveštavanja.

Ministarstvo bez reakcije

Na pitanja koja smo poslali Ministarstvu prosvete, da li su upoznati s tim da se protiv fakulteta MEF vodi postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog brojnih malverzacija, kao i kako će to uticati na studente koji su dobili ili tek treba da dobiju diplomu pomenutog fakulteta, odgovore do zaključenja broja nismo dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading