ZEMLJOTRES POGODIO ALBANIJU!

Autor:

Svet

19.06.2024

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epicentar potresa zabeležen je 106 kilometara jugozapadno od Elbasana

ZEMLJOTRES POGODIO ALBANIJU!

Foto: Shutterstock

Zemljotres jačine 2,8 stepeni po Rihteru pogodio je danas Albaniju.

Potres je registrovan oko 14 časova na području primorja.

Zemljotres je bio na 15 kilometara dubine.

Epicentar potresa zabeležen je 106 kilometara jugozapadno od Elbasana.

Građani navode da su osetili potres, ali da nije bilo štete.

Podsetimo, zemljotres jačine 1,9 stepena po Rihteru pogodio je sinoć Hrvatsku.

Epicentar je bio na 48 kilometara od Splita na dubini od devet kilometara.

Potres se osetio i u susednoj BiH, tačnije u Tomislavgradu.

S obzirom na to da se radi o slabijem potresu, veruje se da nije bilo žrtava i materijalne štete.

Šta raditi u slučaju zemljotresa?

U slučaju zemljotresa, važno je znati kako se pravilno ponašati kako biste zaštitili sebe i druge oko sebe. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Ostanite mirni i ne paničite: Zemljotresi mogu biti zastrašujući, ali je važno zadržati prisebnost kako biste mogli doneti racionalne odluke.

Napustite zgradu: Ako ste unutra, izađite napolje što je brže moguće. Ostanite dalje od zgrada, bandera, stubova i drugih visokih struktura koje mogu biti opasne tokom zemljotresa.

Ako ste napolju, ostanite napolju: Izbegavajte ulazak u zgrade ili druge građevine. Potražite otvoreno područje, daleko od zgrada, drveća, bandera i drugih mogućih opasnosti.

Zaštitite glavu: Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, zaštitite glavu i vrat te se sakrijte ispod čvrstog stola ili u unutrašnje zidove.

Nemojte koristiti lift: Nikada nemojte koristiti lift tokom zemljotresa. Uvek koristite stepenice kako biste se evakuisali.

Budite spremni na naknadne potrese: Nakon prvog zemljotresa, može se dogoditi nekoliko naknadnih potresa. Ostanite spremni i budite oprezni.

Poslušajte lokalne vlasti: Pratite uputstva i savete lokalnih vlasti i službi za hitne intervencije kako biste se pravilno zaštitili.

Budite svesni rizika od požara i curenja gasa: Ako primetite miris gasa ili vidite dim ili požar, odmah obavestite vatrogasce. Isključite električne uređaje ako je to sigurno učiniti.

Pripremite se za evakuaciju: Imajte ranac sa osnovnim potrepštinama (voda, hrana, prva pomoć, baterijska lampa, radio) spremnim za hitnu evakuaciju ako je potrebno.

Ostanite informisani: Redovno pratite informacije o zemljotresima putem radio stanica, televizije ili internet portala kako biste bili u toku sa najnovijim informacijama i smernicama za ponašanje.

Pravilna priprema i brza reakcija mogu značajno smanjiti rizik od povreda i štete tokom zemljotresa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading