EVO ŠTA SMETE DA NOSITE SA SOBOM NA ODMOR: KILOGRAM MESA I TRI LITRA PIĆA! U povratku se carini sve vrednije od 100 evra!

Autor:

Putovanja

26.06.2024

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju.

EVO ŠTA SMETE DA NOSITE SA SOBOM NA ODMOR: KILOGRAM MESA I TRI LITRA PIĆA! U povratku se carini sve vrednije od 100 evra!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Nenad Mihajlovi, MUP

Počela je letnja sezona odmora i putovanja, a nestrpljenje nije opravdan razlog da se turisti dobro pripreme. To se odnosi i na poznavanje propisa, koji se nisu menjali od prošle godine, pa i dalje važe ograničenja o tome šta smete da ponesete sa sobom kako ne biste bili izloženi nepotrebnom zadržavanju i neprijatnostima.

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju. Ukoliko je reč o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savet putnicima je da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku mogli da dokažu da on ne podleže naplati uvoznih dažbina.

Putnik sme da ponese fabrički pakovanu hranu s deklaracijom proizvođača, kao i sendviče, grickalice, vodu i sokove, ali u razumnoj količini. Hrana životinjskog porekla dozvoljena je do jednog kilograma, pod uslovom da ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen njen uvoz ili tranzit. U prtljagu smete da imate po litar žestokog pića, penušavih i likerskih vina, kao i ostalih vina ili kombinaciju ovih proizvoda.

Po povratku u zemlju bez naplate dažbina možete da unesete robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

Ako je reč o nekoj vrednijoj stvari za lične potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, trebalo bi da je prijavite i ona može da bude ocarinjena na samom graničnom prelazu u skraćenom postupku. U tom slučaju, na procenjenu vrednost robe zaračunava se carina od 10 odsto, pa na sve to PDV od 20 procenata.

Kad je reč o novcu, prilikom ulaska u Srbiju ili izlaska iz zemlje svaki putnik kod sebe sme da ima do 10.000 evra. Svaki iznos veći od toga mora da bude prijavljen tako što putnik popunjava odgovarajući obrazac na graničnom prelazu, ali i na sajtu Uprave carina. To važi i za putnike nerezidente, koji imaju pravo da pod određenim uslovima iz zemlje iznesu 10.000 evra ili više. Pritom, putnici rezidenti ne mogu iz zemlje da iznesu više od 10.000 evra, osim u slučaju iseljenja, uz prilaganje dokaza o tome. 

Dozvoljen jedan parfem i 50 cigareta

Za akciznu robu postoje jasna ograničenja u pogledu količine. Tako preko granice putnik sme da pođe s 50 cigareta ili 25 cigarilosa ili 10 tompusa. Dozvoljena je i kombinacija ovih proizvoda, ali putnici bi trebalo da se raspitaju i za ograničenja u drugim zemljama jer propisi nisu svuda isti.

Foto: MUP

Svi viškovi se plene

Propisi kažu da preko granice smeju da se prenesu samo jedan parfem i jedna toaletna voda. Sve više od toga trebalo bi da se prijavi carini.

Obavezno prijavite sve dragocenosti

Carinici savetuju da sve dragocenosti, nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, luksuzne ručne časovnike, zlato u obliku pločica, poluga i novčića i slično uvek prijavite i poštedite sebe rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete.

Lekovi u prtljagu za ličnu upotrebu ili za ljubimca su dozvoljeni, u količini koja je neophodna za 15 dana. Međutim, ukoliko je reč o lekovima koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara je neophodno za sve preko pakovanja od 30 tableta.

Oružje nose samo lovci i sportisti

Putnici ne smeju da nose oružje, osim kad poseduju dozvolu nadležnih.
Pri ulasku u Srbiju ili izlasku iz nje, dozvoljeno je da se nosi oružje i municija za lov u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašećene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading