SA RUSIJOM VIŠE NEMA ZEZANJA! Još jedna ozbiljna opomena Zapadu, pogledajte koga su uhvatili u Moskvi! (VIDEO)

Autor:

Svet

07.06.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah je reagovao i francuski predsednik Emanuel Makron

SA RUSIJOM VIŠE NEMA ZEZANJA! Još jedna ozbiljna opomena Zapadu, pogledajte koga su uhvatili u Moskvi! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/Sputnik

Francuski istraživač Loran Vinatje priznao je krivicu u moskovskom sudu zbog nedovoljne registracije kao strani agent tokom prikupljanja informacija o vojnim aktivnostima Rusije. Sud razmatra uvođenje preventivne mere u vidu pritvora za Vinatjea.

Vinatje je optužen da se nije registrovao kao strani agent dok je prikupljao informacije o ruskoj vojsci, što je dovelo do njegovog hapšenja 5. avgusta.

Prema ruskom zakonu, lice koje se bavi političkom aktivnošću i/ili prikupljanjem vojnih informacija, a istovremeno prima finansijsku ili drugu pomoć iz inostranstva, dužno je da se registruje kao strani agent.

Reakcija Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je Vinatje radio za francusku državu i opisao hapšenje kao deo kampanje dezinformacija od strane Moskve.

Generalni konzul Francuske u Moskvi Patris Servanti poslao je pismo moskovskom sudu tražeći da Vinatje ne bude pritvoren, ali je zahtev odbijen.

 

 

Dalji tok događaja

Vinatje, specijalista za Rusiju i savetnik Centra za humanitarni dijalog, švajcarske grupe za posredovanje u sukobima, može biti osuđen na kaznu do pet godina zatvora.

Njegov advokat Aleksej Sinjicin potvrdio je da je Vinatje imao mogućnost da kontaktira francusku ambasadu u Moskvi.

Video snimak hapšenja

Na video snimku objavljenom od strane moskovske sudske službe vidi se Vinatjea kako sa lisicama na rukama ulazi u metalni kavez sa rešetkama u moskovskoj sudnici.

Vinatje, koji je bio uključen u prikupljanje vojnih informacija, sada se suočava sa pravnim posledicama svog nedela, dok javnost i dalje prati dalji tok događaja vezanih za ovaj slučaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading