DO PEKINGA I MOSKVE STIŽE ZA 30 MINUTA! Amerikanci testirali balistički projektil koji tera STRAH U KOSTI

Autor:

Svet

05.06.2024

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci nikako nisu slučajno baš sad rešili da provere kako leti njihovo novo "čedo"

DO PEKINGA I MOSKVE STIŽE ZA 30 MINUTA! Amerikanci testirali balistički projektil koji tera STRAH U KOSTI

Foto: x/ian ellis

Sjedinjene Američke Države lansirale su naoružani interkontinentalni balistički projektil iz baze Vandenberg u Kaliforniji rano u utorak ujutro — što je prvo od dva test lansiranja planirana za ovu nedelju, javlja CBS.

Komanda za globalni udar Ratnog vazduhoplovstva SAD podelila je video i slike projektila Minuteman III, dok je raketa poletala kroz nebo severno od Santa Barbare ostavljajući za sobom trag dima i vatre.

U saopštenju se dodaje da je program test lansiranja dizajniran "da potvrdi i verifikuje bezbednost, sigurnost, efikasnost i spremnost oružanog sistema".

Minuteman III je lansiran sa vozilom za ponovni ulazak.

Minuteman III može do Moskve i Pekinga, udaljenih 9.500 i 9.650 kilometara od Kalifornije, stići za 30 minuta.

"Ovo test lansiranje označava početak izuzetne nedelje za naše Čuvare i Avijatičare u Vandenbergu, sa dva test lansiranja planirana sa Zapadne obale", rekao je pukovnik Brajan Tajtus, zamenik komandanta vojne jedinice Delta 30 za svemirska lansiranja, koja upravlja operacijama lansiranja u svemir na Zapadnoj obali.

"Ovi testovi imaju ogromnu važnost, ne samo za odbranu naše nacije, već takođe predstavljaju ključni trenutak u prikazivanju izuzetnih sposobnosti i stručnosti našeg posvećenog tima", dodao je.

U saopštenju za Delta 30 svemirska lansiranja navedeno je da je rutinski testirana neoružana interkontinentalna balistička raketa kao što je Minuteman III, model koji je prvi put postao operativan 1970-ih godina, prema podacima Centra za nuklearno oružje Ratnog vazduhoplovstva, prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading