PAO OPASAN DOGOVOR U PEKINGU! Od danas svet više neće biti isti! Putin i Đinping povukli KRUPNE korake!

Autor:

Svet

16.05.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prva međunarodna poseta Vladimira Putina nekoj zemlji nakon reizbora na mesto predsednika Rusije

PAO OPASAN DOGOVOR U PEKINGU! Od danas svet više neće biti isti! Putin i Đinping povukli KRUPNE korake!

Foto: Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je simboličnu važnost svoje prve međunarodne posete Kini nakon stupanja na dužnost predsednika.

Ovo je dodatno potvrđeno činjenicom da je predsednik Kine Si Đinping posetio Rusiju ubrzo nakon reizbora za lidera Kine prošle godine.

Putin je istakao da postoji visok stepen saradnje i poseban karakter rusko-kineskih odnosa, naglašavajući da je to više od simbolike.

Jačanje odnosa između Moskve i Pekinga

Česti susreti Putina i Si Đinpinga svedoče o jačanju odnosa između Rusije i Kine, što predstavlja izazov za Zapad.

Ova bliska saradnja naglašava solidarnost dve zemlje u mnogim globalnim pitanjima, stvarajući nove dinamike u međunarodnim odnosima.

Glavne tačke dogovora Vladimira Putina i Si Đinpinga

Na sastanku su iznete ključne tačke dogovora, pri čemu su istaknute inicijative Kine vezane za rešavanje ukrajinske krize, kao i zajednički rad na formiranju pravednog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu.

Takođe, planiraju se dalji koraci ka integraciji Međunarodnog ekonomskog saveza i inicijative "Pojas i put", uz jačanje trgovinskih i investicionih veza.

Stavovi Putina i Si Đinpinga o međunarodnim odnosima

Putin je istakao značaj partnerstva kao modela odnosa susednih zemalja, dok je Si Đinping naglasio podršku Kine i Rusije političkom rešavanju ukrajinske krize, kao i zalaganje za međunarodni sistem sa centralnom ulogom UN.

Podrška multipolarnom svetu i izgradnji novog tipa odnosa

Kina i Rusija su podržale stvaranje multipolarnog sveta, istakle princip nepridruživanja blokovima, nesukobljavanja i podržavanja mira i stabilnosti.

Takođe, demonstrirale su primer izgradnje novog tipa odnosa i veza između susednih zemalja.

Ova poseta predstavlja korak ka dubljoj saradnji između Rusije i Kine, čime se otvaraju nove perspektive za njihovu ulogu u globalnim pitanjima.

- Visok nivo i poseban karakter rusko-kineskih odnosa jasno potvrđuje i činjenica da je predsednik Kine Si Đinping boravio u državnoj poseti Rusiji ubrzo nakon reizbora na dužnost lidera Kine u martu prošle godine. I logično je da sam, nakon što sam zvanično stupio na dužnost predsednika Rusije, svoju prvu stranu posetu realizovao upravo u Kinu. Naravno, tu postoji određena simbolika, ali ne radi se samo o tome - kazao je Putin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading