PALA MASKA LIBERALNOG PAPE: Vatikanski poglavar uvredio pripadnike gej populacije

Autor:

Svet

28.05.2024

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan biskup je rekao za Korijere dela sera da pontifik možda nije bio svestan da je taj izraz uvredljiv.

PALA MASKA LIBERALNOG PAPE: Vatikanski poglavar uvredio pripadnike gej populacije

Foto: Shutterstock, Ap

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, je, tokom zatvorenog sastanka generalne skupštine italijanskih biskupa, upotrebio pogrdnu italijansku reč "frociaggine" (peder - prim.aut.) govoreći o gej osobama, pišu italijanski mediji.

Papa (87) navodno je to rekao tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa biskupima u Rimu prošle nedelje, gde su navodno razgovarali o tome da li gej muškarci treba da budu primljeni u katoličke bogoslovije, gde se školuju sveštenici.

Tokom diskusije, kada je jedan od biskupa pitao Franju šta treba da uradi, papa je navodno ponovio svoj prigovor na prijem gej muškaraca, rekavši da iako je važno prigrliti sve, vrlo je verovatno da će gej osoba rizikovati da vodi dvostruki život. Zatim je navodno dodao da je već bilo previše "frociaggine".

Priču je prvi preneo sajt za političke tračeve Dagospia, pre nego što su je preneli italijanski dnevnici La Republika i Korijere dela sera i novinska agencija Adnkronos.

Mediji su citirali neimenovane biskupe, koji su rekli da je papa taj pogrdni izraz koristio kao "šalu", te da su oni oko njega iznenađeni i zbunjeni navodnim vređanjem.

Jedan biskup je rekao za Korijere dela sera da pontifik možda nije bio svestan da je taj izraz uvredljiv.

U novembru održan je sastanak biskupa tokom kojeg je odlučeno da homoseksualci mogu biti primljeni u bogoslovije, sve dok ne praktikuju svoju seksualnost, ali da je taj potez na kraju zaustavio papa.

Otkada je izabran za papu 2013. godine, Franja je nastojao da usvoji inkluzivniji ton prema LGBTQ+ zajednici u svojim javnim izjavama, na veliki prezir konzervativnih kardinala.

Agencija navodi da Vatikan nije komentarisao pisanje medija o izjavi pape i podseća da je je papa Franja, ubrzo pošto je došao na mesto pape, na pitanje o gej osobama, odgovorio "ko sam ja da sudim".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading