BURA U VATIKANU, PREZNOJAVA SE I PAPA: Ovaj potez zaposlenih NIKO nije očekivao

Autor:

Svet

13.05.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obaveznom procesu mirenja prema vatikanskom pravu. Ako postupak mirenja ne uspe, slučaj se može izneti pred Vatikanski sud

BURA U VATIKANU, PREZNOJAVA SE I PAPA: Ovaj potez zaposlenih NIKO nije očekivao

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama

Četrdeset devet zaposlenih u Vatikanskim muzejima poslalo je žalbu Vatikanskoj kancelariji za rad (Ulsa) u kojoj se žale na loše uslove za rad i bezbednost na radnom mestu, što bi moglo da dovede do izvođenja Svete stolice pred sud.

Žalba je prvi formalni korak u obaveznom procesu pomirenja koji nadgleda Vatikanska kancelarija za rad Ulsa, prenosi Gardijan.

Osoblje, uglavnom čuvari koji godinama radeu muzejima, tvrde da ih administracija pape Franje tretira kao "robu", navodi se u izveštaju u Korijere dela sera.

Zaposleni su, u peticiji koju su poslali vatikanskoj guberniji naveli su da pravila o radu "podrivaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika", uključujući prekovremene sate plaćene po nižim cenama i nedovoljne odredbe o zdravlju i bezbednosti.

Takođe, žale se i na prisiljavanje da vrate plate isplaćene tokom blokade za vreme pandemije koronavirusa, rekla je zastuplica zaposlenih Laura Sgro i dodala da u pravilniku nema odredbi koje se odnose na odsustvo u tim situacijama.

"Oni su toliko puta kroz pojedinačne peticije pokušavali da reše ovu situaciju. Ovaj potez je prilično ekstreman. Posle višegodišnje rasprave, ovo je prva akcija. Sada imamo 49 ljudi, ali mislim da će se ovaj broj povećati u narednih nekoliko dana", rekla je ona.

Sgro je rekao i da su se zaposleni suočavali i sa disciplinskim merama ako su bili bolesni, a nisu bili kod kuće tokom poseta vatikanskog lekara, koje moraju da se obave u roku od 24 sata od početka bolovanja.

"To je ludo. Rizikuju da dobiju disciplinske mere čak i ako izađu na sat vremena da vide svog doktora. Ovo nije ljubazno pismo, već formalno otvaranje postupka... Ako pomirenje prođe loše, idemo na sud", rekla je ona.

Vatikanski muzeji privukli su u toku prošle godine skoro sedam miliona posetilaca, a čuvari i turistički vodiči dugo su izražavali zabrinutost zbog prenatrpanosti i bezbednosnih uslova.

Zgrada sadrži nekoliko izlaza u slučaju nužde, ali postoje samo dva duža prolaza od Sikstinske kapele.

Vatikanski muzeji, koji se sastoje od 54 galerije koje sadrže neprocenjivu kolekciju, uključujući Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu, jedan je od najposećenijih muzeja na svetu i u njima je zaposleno više od 700 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading