USKORO NOVO PRAVILO! Uvodi se starosna granica za korišćenje društvenih mreža!

Autor:

Svet

27.05.2024

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvešće se i određeni alati za verifikaciju

USKORO NOVO PRAVILO! Uvodi se starosna granica za korišćenje društvenih mreža!

Foto: Unsplash

Danska premijerka Mete Frederiksen iznosi predlog o podizanju starosne granice za korišćenje društvenih mreža na 15 godina.

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na zabrinutost za zaštitu mladih korisnika pametnih telefona od potencijalno štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana.

Frederiksen ističe da je trenutna starosna granica od 13 godina nedovoljna s obzirom na rizike koje društvene mreže predstavljaju za decu.

Foto: youtube.com/ Ihr Programm

Mete Frederiksen

 

Potreba za efikasnim alatima za verifikaciju starosti

Premijerka Frederiksen naglašava da bi podizanje starosne granice trebalo da bude praćeno efikasnim alatima za verifikaciju starosti, ističući da tehnološki giganti trenutno ne preuzimaju dovoljno odgovornosti po pitanju zaštite maloletnih korisnika društvenih mreža.

Predlozi za pooštravanje zakona

Frederiksen i poslanica EU Kristel Šaldemose su iznele predloge za "pooštravanje zakona" kako bi se bolje zaštitili mladi korisnici.

Ti predlozi uključuju zabranu dizajna koji izaziva zavisnost, ograničenje reklamiranja maloletnicima, kao i obavezno obaveštenje o vremenu provedenom na onlajn platformama.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

 

Podrška inicijativi od strane predsednika Francuske

Ova inicijativa iz Danske odražava slične stavove izražene od strane predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je nedavno predložio da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU.

Danska premijerka Mete Frederiksen ističe važnost zaštite mladih korisnika društvenih mreža i naglašava potrebu za promenom zakonodavstva kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove digitalnog doba.

Ovaj predlog podiže pitanje regulacije korišćenja društvenih mreža i otvara prostor za dalju debatu o zaštiti mladih na internetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading