DOBRODOŠLI U PAKAO: Izrael zauzeo prelaz u Rafi, sledi ono najgore

Autor:

Svet

07.05.2024

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zatvaranja graničnog prelaza obustavljen je protok humanitarne pomoći u Gazu, rekli su neimenovani izvori iz humanitarnih organizacija

DOBRODOŠLI U PAKAO: Izrael zauzeo prelaz u Rafi, sledi ono najgore

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je preuzela operativnu kontrolu nad palestinskom stranom južnog prelaza Rafa u Gazi, koji se graniči sa Egiptom i da specijalne snage skeniraju to područje.

Navodi se da izraelske snage deluju od sinoć u oblasti istočne Rafe, odakle je evakuisana većina ljudi i neke međunarodne organizacije, prenosi Rojters.

Na jutrošnjem brifingu takođe je rečeno da je prelaz Kerem Šalom danas zatvoren iz bezbednosnih razloga i da će biti otvoren kada to dozvoli bezbednosna situacija.

Zbog zatvaranja graničnog prelaza obustavljen je protok humanitarne pomoći u Gazu, rekli su neimenovani izvori iz humanitarnih organizacija za Rojters.

IDF je takođe saopštio da je u operaciji u kojoj je zauzet prelaz ubijeno oko 20 boraca militantne grupe Hamas.

Prema IDF, vazdušne snage su bombardovale više od 50 objekata Hamasa. AP je ranije danas javio da su, prema navodima palestinskih i egipatskih zvaničnika, tenkovi i trupe Izraela ušli u grad Rafa, na 200 metara od graničnog prelaza sa Egiptom, koji je najvažniji za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Egipatski zvaničnik rekao je za AP da se čini da je reč o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavestili Egipat da će se trupe povući posle završetka operacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na Hamas i Izrael da ulože "više napora" kako bi postigli sporazum o primirju.

Gutereš je izrazio "duboku zabrinut" zbog predstojeće izraelske vojne operacije u Rafi, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Al Džazira.

"Već vidimo kretanja ljudi, mnogi od njih u očajnom humanitarnom stanju i više puta su raseljavani. Oni tragaju za sigurnoćšu koja im je toliko puta uskraćena", rekao je Dižarik.

On je potvrdio da je šef UN pozvao Izrael i Hamas da "ulože više napora neophodnog da bi se sporazum ostvario i zaustavila sadašnja patnja".

"Generalni sekretar podseća obe strane da je zaštita civila najvažnija u međunarodnom humanitarnom pravu", rekao je Dižarik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading