BELGIJANCI UBILI 15 MILIONA LJUDI, A SAD BI DA OCRNE SRBIJU! Još jedan sponzor predloga rezolucije o Srebrenici!

Autor:

Svet

07.05.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom kolonijalne vladavine odsecali šake i stopala deci čiji roditelji nisu mogli da ispune normu

BELGIJANCI UBILI 15 MILIONA LJUDI, A SAD BI DA OCRNE SRBIJU! Još jedan sponzor predloga rezolucije o Srebrenici!

Foto: Wikipedia

 

Na listu sponzora rezolucije o Srebrenici, koju Zapad nastoji da progura u Generalnoj skupštini UN da bi Srbe proglasio genocidnim narodom, upisala se i Belgija, država koja je za samo nekoliko decenija istrebila do 15 miliona stanovnika svoje bivše kolonije Konga, dok su milioni osakaćeni da bi ova država postala to što je danas, ekonomski razvijena i bogata država EU.

ISTI KAO HRVATI

Belgijanci su u svom zločinu prevazišli čak neke druge sponzore ove nakaradne rezolucije, većinom kolonijalne i okupatorske države koje su ubile milione ljudi, kao što su to, na primer, Hrvatska, Ruanda, Turska, Velika Britanija, pa čak i stali rame uz rame s Nemačkom.

Ljudima u zoološkom vrtu bacali banane

Leopold Drugi je 1897. doveo 267 ljudi iz Konga da veslaju na kanuima na kraljevskom jezeru, a posmatralo ih je 1,3 miliona Belgijanaca. Leto je bilo vrlo hladno, pa je sedmoro Afrikanaca umrlo od upale pluća i gripa i bačeni su u neobeleženu zajedničku grobnicu.
Ovo je ponovljeno 1958, kad je dovedeno 598 Afrikanaca. Belgijanci su im bacali sitniš i banane preko ograde. Afrikanci su bili smešteni u izolovanoj zgradi, gde su se žalili na loš smeštaj i stroga ograničenja, kao i na i zlostavljanje na izložbi.

Turisti u Antverpenu kupuju čuvene belgijske čokolade u obliku ljudskih šaka, koje su simbol bestijalnosti Belgijanaca u Kongu, iako vlasti tvrde da je to sećanje na srednjovekovnu bajku. Naime, Belgijanci su Afrikancima u Kongu koji nisu mogli da ispune normu odsecali šake. Kongo je od 1885. bio privatni posed belgijskog kralja Leopolda Drugog, koji ga je 1909. ustupio Belgiji, koja je 1960. bila prinuđena da se odrekne kolonije.

Profit od biznisa s kaučukom industrijalizovao je Belgiju. Kolonizatori u Kongu držali su porodice kao taoce dok se muškarci ne vrate s propisanom kvotom prikupljenog kaučuka. Ako ne bi uspeli, njima i njihovoj deci odsecali su šake, stopala i penise. Odsečene udove dece bacali su pred roditelje. Kad bi rob pobegao, sakaćena su njegova deca, a glave onih očajnika koji su se pobunili pribijane na palisade.

Kralj Filip: Izvinite, ali opljačkano ne vraćamo

Belgijski kralj Filip osudio je pre nekoliko godina rasizam u Kongu pod kolonijalnom vlašću njegovih predaka. On je Kongu vratio džinovsku masku, jedan od oko 84.000 umetničkih predmeta opljačkanih tokom kolonijalne ere. Kralj Filip objasnio je da je maska na neograničenoj pozajmici Kongu jer, po zakonu, nije moguće da Belgija poklanja predmete iz federalne kolekcije.

PAKAO NA ZEMLJI

Pamti se i da su vojnici čitavu porodicu prikovali za drvenu ogradu u obliku krsta. Jedan od komandanata Vilijam Frensis van Kerkhoven ukrasio je cvetne aleje u svom dvorištu s 21 glavom. Ponekad bi, iz čiste zabave, Belgijanci spaljivali čitava sela, a žene su trpele takvo seksualno nasilje da mnoge ne bi preživele. Bičevanje, mučenje, silovanje i ubistva iz obesti u tadašnjem belgijskom Kongu takođe su široko dokumentovani, a dečji radni logori bili su svuda.

Luj Mišel slavi zlikovca zbog para

Poštovalac lika i dela Leopolda Drugog u Belgiji jeste političar Luj Mišel, koji je bio i evropski komesar u dva mandata. On je otac Šarla Mišela, predsednika Saveta Evrope čija je Parlamentarna skupština izglasala preporuku za prijem takozvane države Kosovo u članstvo, a jedan je od onih koji su hvalili krvnika Konga Leopolda Drugog.

- Mislim da je Leopold Drugi bio vizionar i heroj koji je imao ambicije za malu zemlju kao što je bila Belgija - rekao je Luj Mišel 2010, a pet godina kasnije u Briselu je održana svečanost povodom 150. godišnjice krunisanja Leopolda Drugog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading