SNIMLJEN TRENUTAK UDARA! Ukrajinci zadali STRAHOVIT udarac Rusima, objavljen snimak uništenja veoma skupog sistema (VIDEO)

Autor:

Svet

29.04.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev je doneo i važnu odluku o povlačenju američkih tenkova sa linija fronta

SNIMLJEN TRENUTAK UDARA! Ukrajinci zadali STRAHOVIT udarac Rusima, objavljen snimak uništenja veoma skupog sistema (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/ClickHeart TV 6

Ukrajinski dron-kamikaza "Warmate" izvršio je uspešan napad na skupoceni ruski radarski sistem "Podljot", vredan preko 7,5 miliona dolara, pri čemu je pogodio rotirajuću radarsku antenu sistema.

Ovaj događaj, zabeležen na frontu u Ukrajini, postao je predmet pažnje na društvenim mrežama i izazvao veliku pažnju javnosti.

Pored napada na sam radarski sistem, ukrajinski dron je uspeo da pogodi i prateće postrojenje za energetsko napajanje radara. Na taj način, uspešno je naneta šteta radarskoj anteni i dizel agregatu koji je napajao sistem energijom.

Ukrajina povukla američke tenkove "Abrams" sa fronta

Iako se ukrajinska upotreba dronova u odbrani od Rusije pokazala uspešnom, drugi elementi vojnog angažovanja nisu bili podjednako efikasni.

Naime, Ukrajina je bila primorana da privremeno povuče američke tenkove tipa "Abrams" sa fronta, budući da su ih ruske bespilotne letelice lako otkrivale.

Sjedinjene Države su Ukrajini poslale ukupno 31 tenk tipa Abrams, a ruske snage su uspele da unište čak pet takvih vozila u poslednja tri meseca.

 

 

Opasnost od masovne upotrebe oklopa u okruženju sa bespilotnim vazdušnim sistemima

Admiral Kristofer Grejdi, zamenik načelnika Združenog generalštaba američke vojske, istakao je da masovna upotreba oklopnih vozila u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti veoma opasna.

Stoga je naglasio važnost saradnje sa ukrajinskim partnerima i drugim saveznicima na terenu kako bi se pronašao način da se oklopna vozila iskoriste na efikasan način u izmenjenim uslovima borbe.

Ovaj događaj jasno ukazuje na evoluciju borbe i promene u taktici koje su neophodne kako bi se izborila sa sve složenijim pretnjama na modernom bojištu.

- Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovna upotreba oklopa u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti veoma opasna. Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim saveznicima na terenu, da im pomogne da razmisle kako bi oklopna vozila mogli da iskoriste, u takvoj izmenjenoj sredini gde se sve vidi odmah - rekao je admiral Kristofer Grejdi, zamenik načelnika Združenog generalštaba američke vojske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading