"NEMAMO NIJEDAN RAZLOG DA PRIZNAMO KOSOVO I IMAMO HRABROST DA TO KAŽEMO"! Upucani slovački premijer Robert Fico veliki je prijatelj Srbije i zbog toga je trpeo velike pritiske!

Autor:

Vesti

15.05.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo, pričao je pre malo više od dva meseca Fico.

"NEMAMO NIJEDAN RAZLOG DA PRIZNAMO KOSOVO I IMAMO HRABROST DA TO KAŽEMO"! Upucani slovački premijer Robert Fico veliki je prijatelj Srbije i zbog toga je trpeo velike pritiske!

Foto: Tanjug/Draga Polovina

Premijer Slovačke Robert Fico teško je ranjen danas u atentatu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah mu je pružio podršku putem društvenih mreža, a najavljen je i skoriji odlazak srpskog predsednika u posetu upucanom Ficu. Sa njim bi trebalo da putuje i Viktor Orban.

To nije slučajno s obtirom na činjenicu da je Fico veliki prijatelj Srbije i to je više puta i dokazao.

On je u intervjuu dat Tanjugu 7. marta ove godine još jednom istakao privrženost Srbiji i ponovio da Slovačke nikad neće priznati Kosovo.

Premijer Slovačke izjavio je tada da ta zemlja ne vidi nijedan razlog da prizna tzv. Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o tom pitanju imaju isto mišljenje.

Fico je ekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

- Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo - rekao je on.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug News Agency official, Profimedia, Shutterstock

Rober Fico i Aleksandar Vučić

 

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivistički mediji", postajete predmet kritike.

Robert Fico izjavio je da se u Evropsku uniju danas pozivaju zemlje koje politički nisu spremne, a zemlje koje pokazuju visoku meru spremnosti se politički odbijaju.

To je izjavio komentarišući što se pred Srbiju stavlja uslov da dogovor iz Brisela i Ohrida postane deo pregovaračkog okvira i istakao da Srbija mora da računa na to da će tema tzv. Kosova biti korišćena kao kočnica, kada je reč o pregovorima sa Srbijom o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

- Kada je reč o Slovačkoj, mogu da kažem da je članstvo Slovačke u Evropskoj uniji dobra priča. Nama je članstvo u Evropskoj uniji veoma pomoglo. Jako želim da zemlje, kao što je Srbija, imaju istu šansu. Jako je opasno ako u prvi plan izbijaju politički kriterijumi, a ne oni kriterijumi koji su važni: dakle kriterijum pravne države, demokratije, ljudskih prava, ekonomske spremnosti.

- Ako bi Srbija bila zemlja članica Evropske unije, to uglavnom smanjuje tenziju - rekao je on.

Kao primer, on je naveo da Slovačka danas ima odlične odnose sa Mađarskom i kada je reč o nacionalnim manjinama, ali da nije bilo tako u prošlosti,  ali da se danas politički predstavnici dobro razumeju i ne postoje nikakva nerešena pitanja između Slovačke i Mađarske.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading