SISTEM ODBRANE IZRAELA: Evo kako su presreli i oborili više od 300 iranskih dronova i balističkih projektila!

Autor:

Svet

14.04.2024

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael poseduje izuzetno moćan sistem odbrane.

SISTEM ODBRANE IZRAELA: Evo kako su presreli i oborili više od 300 iranskih dronova i balističkih projektila!

Foto: Shutterstock

Sinoć je Iran ispalio na stotine dronova i balističkih raketa i tako izvršio napad na Izrael. Napad je trajao punih pet sati, a prema izraelskim i američkim zvaničnicima , većina balističkih raketa i bespilotnih letelica koje je Iran lansirao su presretnute i nisu ispunile cilj.

Tokom petosatnog napada je ispaljeno više od 300 iranske municije koja je presretnuta pre nego što je stigla u Izrael, više od1.770 kilometara od njihovog lansiranja.

Izraelska vojska saopštila je da su „99 odsto“ projektila koje je ispalio Iran presreli Izrael i njegovi partneri, a da je samo „mali broj“ balističkih projektila stigao do Izraela. Iran je lansirao oko 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila, saopštila je vojska.

Iran je tokom noći u subotu lansirao oko 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila, saopštila je vojska.

Bajden i Netanjahu imali telefonski razgovor

Američki predsednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu u telefonskom razgovoru da je to pobeda za Izrael jer ništa od „vrednosti“ nije pogođeno, rekao je visoki zvaničnik američke administracije za CNN.

Američki zvaničnici rekli su da su više od 70 dronova i tri balističke rakete presreli brodovi i vojni avioni američke mornarice, ne dajući detalje o tome koja je odbrana korišćena da se obaraju projektili.  Američka mornarica oborila je najmanje tri balističke rakete koristeći sistem protivraketne odbrane Aegis na dva razarača sa vođenim projektilima u istočnom Mediteranu, rekli su zvaničnici Oren Liberman u Pentagonu za pomenute medije.

Takođe, američki ratni avioni su oborili iranska ubojna sredstva, izvestio je Liberman.

Bajden je u saopštenju naveo da su SAD dobro pripremljene da pomognu u odbrani Izraela od iranskog napada.

- Da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje premestila avione i razarače od balističkih raketa u region - naveo je američki predsednik u saopštenju.

- Zahvaljujući ovim raspoređivanjima i izvanrednoj veštini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori skoro sve dolazeće bespilotne letelice i projektile - rekao je Bajden.

Britanija i Francuska spremne za intervenciju

Takođe, Britanija je rekla da je spremna da interveniše korišćenjem aviona Kraljevskog vazduhoplovstva koje ima u regionu.

- Ovi britanski avioni presreće sve vazdušne napade u dometu naših postojećih misija, po potrebi - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Portparol izraelske vojske je takođe rekao da je Francuska umešana u blokiranje iranskih napada.

- Mi blisko sarađujemo sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom koji su delovali večeras. Ovo partnerstvo je uvek bilo blisko, ali se večeras manifestovalo na neobičan način - rekao je portparol.

Sistem Gvozdene kupole

Izrael koristi niz sistema za blokiranje napada od balističkih projektila sa putanjama koje ih odvode iznad atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa.

Izraelski sistem Gvozdene kupole često je bio na naslovnim stranama otkako su započela svoju vojnu ofanzivu na Gazu kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra unutar Izraela koji su izazvali trenutna neprijateljstva u regionu.

Gvozdena kupola je donji sloj izraelske protivraketne odbrane, prema Organizaciji za odbranu od raketa (IMDO).

Takođe, u Izraelu postoji najmanje 10 baterija Iron Dome, od kojih je svaka opremljena radarom koji detektuje rakete, a  zatim koristi sistem komande i kontrole koji brzo izračunava  da li nadolazeći projektil predstavlja pretnju ili će verovatno pogoditi nenaseljeno područje. Ako raketa predstavlja pretnju, Gvozdena kupola ispaljuje projektile sa zemlje da bi je uništila u vazduhu.

Izrael poseduje i protivraketnu odbranu Davidova remena, koja štiti od pretnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

David's Sling, zajednički projekat izraelskog naprednog odbrambenog sistema Rafael i američkog odbrambenog giganta Raitheon, koristi kinetičke presretače Stunner i SkiCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih čak 186 milja, prema projektu Missile Threat u Centru za Međunarodne i strateške studije (CSIS).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ispaljivanje rakete iz sistema Gvozdena kupola

Iznad Davidovog Slinga su izraelski sistemi Arrov 2 i Arrov 3, koji su razvijeni zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Arrov 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih projektila u njihovoj terminalnoj fazi – dok rone prema svojim ciljevima – u gornjim slojevima atmosfere, prema CSIS-u. Arrov 2 ima domet od 56 milja i maksimalnu visinu od 32 milje, prema Savezu za zastupanje protiv raketne odbrane, koji je Arrov 2 nazvao nadogradnjom američke raketne odbrane Patriot koju je Izrael nekada koristio u ovoj ulozi.

U međuvremenu, Arrov 3 koristi tehnologiju hit-to-kill da presreće dolazeće balističke rakete u svemiru, pre nego što ponovo uđu u atmosferu na putu do ciljeva.

Izrael takođe ima najsavremenije borbene avione, uključujući stelt avione F-35I koje je ranije koristio za obaranje dronova i krstarećih projektila, prema izveštajima novina.

Balističke rakete koje su stigle do Izraela pale su na vazdušnu bazu Netavim na jugu Izraela, rekao je portparol izraelske vojske, dodajući da su izazvale samo laka strukturna oštećenja. Baza je funkcionisala i nastavila sa radom nakon napada, a avioni su nastavili da koriste bazu, dodao je on.

Fotografije koje je izraelsko vazduhoplovstvo objavilo u nedelju prikazuju borbene avione F-35 i F-15 kako se vraćaju u svoje baze u Izraelu nakon onoga što je nazvano uspešnim „presretanja“ i „misija protivvazdušne odbrane“.

Portparol je dodao da je deo oružja lansiranog na Izrael ispaljeno iz Iraka i Jemena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading