PRETI LI RUSIJI NOVA OPASNOST OD ŠIRENJA NATO? Hitno se oglasila Moskva: Šojgu otkrio najnoviji potez Moskve!

Autor:

Svet

05.03.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnja izjava ministra odbrane Rusije, Sergeja Šojgua, pojačava zabrinutost zbog rastućih tenzija između Rusije i NATO.

PRETI LI RUSIJI NOVA OPASNOST OD ŠIRENJA NATO? Hitno se oglasila Moskva: Šojgu otkrio najnoviji potez Moskve!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay.com

Prema njegovim rečima, Rusija je donela odluku o jačanju svojih vojnih snaga na severu i zapadu zemlje kao odgovor na, kako je naveo, "izgradnju vojnog potencijala NATO u blizini granica sa Rusijom".

- U pozadini jačanja vojnog potencijala NATO u blizini ruskih granica, širenja Alijanse kroz pristupanje Finske i, u budućnosti, Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupacija trupa na severnim i zapadnim strateškim pravcima - rekao je Šojgu razgovoru sa ruskim generalima, prenosi ruski Interfaks.

Takođe, Šojgu je dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje sastav i strukturu Oružanih snaga srazmerno novim pretnjama vojnoj bezbednosti Rusije.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, Finska se pridružila NATO, dok je Švedska na putu da to učini.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom nakon Kubanske raketne krize 1962. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio Zapad da rizikuje da izazove nuklearni rat ako zapadne trupe budu poslate da se bore u Ukrajini.

Podsetimo, Sergej Šojgu je danas ranije izjavio da su u Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO).

On je naveo da su formirani Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

Naveo je da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione, kako Moskva naziva delove Ukrajine čije je pripajanje proglasila. Prema njegovim rečima, to će znatno povećati efikasnost komandovanja i kontrole trupa i snaga.

Nastavićemo da unapređujemo sastav i strukturu Oružanih snaga srazmerno novonastalim pretnjama vojnoj bezbednosti Ruske Federacije - naglasio je Šojgu.

U skladu sa ukazom predsednika Rusije od 26. februara, Zapadni vojni okrug je prestao da postoji, a umesto njega su stvorena dva nova – Lenjingradski i Moskovski.

Prema novoj vojno-administrativnoj podeli, Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast, delovi Ukrajine čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine, postale su deo Južnog vojnog okruga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading