ŠPANIJA SKINULA PROKLETSTVO OD SKORO VEK! "Furija" KONAČNO POBEDILA - čekali su od 1934!

Autor:

Sport

05.07.2024

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan povod za veliko slavlje njihovih navijača.

ŠPANIJA SKINULA PROKLETSTVO OD SKORO VEK! "Furija" KONAČNO POBEDILA - čekali su od 1934!

Foto: www.profimedia.rs

Mada je triput bila evropski, a jednom svetski šampion, Španija nikada nije pobedila selekciju čija zemlja je organizovala Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Do večeras! Na tekućem EVRO2024 konačno su skinuli prokletstvo koje je trajalo gotovo čitav vek. Junak je Merino koji je pogodio za 2:1 u finišu drugog produžetka četvrtfinalnog meča protiv Nemačke u Štutgartu.

U čak prethodnih devet utakmica protiv domaćih reprezentacija, počevši još davne 1934. u Italiji, to im nije polazilo za nogom. "Azuri" su tada slavili u četvrtfinalu Mundijala u njihovoj zemlji, a zatim je 1950. Brazil bio silovit na svojoj "Marakani" u Riju - 6:1 protiv evropske selekcije. Na San Siru 1980. bilo 0:0 sa Italijom na startu Evropskog prvensta, a četiri godine kasnije Francuska je pobedila u pariskom finalu EP sa 2:0.

Nemačka je istim rezultatom bila uspešnija u grupnoj fazi kontinentalnog šampionata. U borbi za polufinale Evropskog prvenstva 1996. Engleska je bolje šutirala penale, dok je na Mundijalu 2002. godine u istoj fazi Južna Koreja bila uspešnija sa bele tačke, a nakon kontroverznih sudijskih odluka dva gola su poništena Špancima.

Katastrofalnu seriju protiv domaćina nastavili su protiv Portugalije na Evropskom prvenstvu 2004, kada je u poslednjem kolu grupne faze Španija izgubila sa 1:0 i pomogla Grčkoj da prođe u nokaut fazu. Kasnije su to "heleni" iskoristili  i stigli do istorijske titula i jednog od najvećih iznenađenja evropskih prvenstava. Veliko iznenađenje je bio i poraz od Rusije na Svetskom prvenstvu 2018, nakon penala u osmini finala. 

Španija će u polufinalu kontinentalnog šampionata igrati protiv boljeg iz večerašnjeg duela Portugal - Francuska (21.00)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading