NAJLEPŠE ŠTRAUSOVO DELO KOMPONOVAO JE U ČAST SRBIJE! Tajna koja je intrigirala Beč - evo šta se desilo sa izgubljenom numerom

Autor:

Razonoda

30.01.2024

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bečka balska sezona 1846. godine

NAJLEPŠE ŠTRAUSOVO DELO KOMPONOVAO JE U ČAST SRBIJE! Tajna koja je intrigirala Beč - evo šta se desilo sa izgubljenom numerom

Foto: shutterstock


Balska sezona u Beču 1846. godine obećavala je mnogo uzbuđenja i glamura. Beč, prestonica Austrijskog carstva, bila je mesto gde su se plemići, političari i ugledni građani okupljali kako bi plesali, sklapali poslove i razmenjivali najnovije vesti. Međutim, jedna veče tema je dominirala svim razgovorima - najavljena premijera Johana Štrausa Mlađeg -  "Srpskog kadrila".

Srpski kadril - Inspiracija i premijera

Knez Miloš Obrenović, koji je u to vreme živeo u progonstvu u Beču, naručio je od Johana Štrausa Mlađeg da komponuje "Srpski kadril". Delo je prvi put izvedeno na Slavenskom balu 1846. godine, na kojem su prisustvovali i sami Miloš i Mihailo Obrenović. Kadril je bio veoma dobro prihvaćen među Srbima, a knez Miloš je čak umnožio 4 hiljade primeraka kompozicije i podelio ih širom Evrope.

Slavenski bal i Svetosavski bal

Slavenski bal, omiljen među bečkom dijasporom, ponovo je oživeo 1998. godine, a danas se održava i Svetosavski bal, najprestižnije okupljanje srpske dijaspore u Beču. Ovaj bal ima humanitarni karakter i novac sakupljen na balu koristi se za pomoć onima kojima je potrebna. Na Svetosavskom balu povezuju se srpska i austrijska kultura kroz plesove, muziku i tradicionalne igre.

Tradicija "Srpskog kadrila"

Vrhunac večeri na Svetosavskom balu je igranje "Srpskog kadrila" u ponoć, čime se slavi tradicija i spaja prošlost sa sadašnjošću. Ova numera, inspirisana srpskom muzikom, i danas se izvodi na balovima, prkoseći zaboravu koji je zadesio mnoge kompozicije tog vremena.

(Istorijskizabavnik.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading