REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE: Da li magične pečurke mogu da izleče neizlečive bolesti?

Autor:

Razonoda

24.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija finansira revolucionarno kliničko ispitivanje: Tretman neizlečivih bolesti psihodeličnim supstancama

REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE: Da li magične pečurke mogu da izleče neizlečive bolesti?

Foto: pixabay.com



Evropska unija je nedavno odobrila finansiranje prvog istraživanja o tretmanu ljudi s neizlečivim bolestima psihodeličnim supstancama, u cilju ispitivanja da li ove supstance mogu da pomognu u ublažavanju psiholoških problema. Ovo istorijsko kliničko ispitivanje će se sprovesti u Holandiji, Portugalu, Češkoj i Danskoj i u njemu će učestvovati oko 100 pacijenata.

Revolucionarni pristup lečenju

Pacijenti koji će biti uključeni u ovo istraživanje pate od četiri progresivne bolesti - hronične opstruktivne plućne bolesti, multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze i atipične Parkinsonove bolesti. Ovo će biti prvo ispitivanje ove vrste koje je u potpunosti finansirano od strane Evropske unije, sa više od 6,5 miliona evra dodeljenih kroz program Horizont Evropa.

Prethodne studije su pokazale obećavajuće rezultate u lečenju teških depresija, kao i za ljude u terminalnoj fazi karcinoma, što je izazvalo veliko interesovanje za dalje istraživanje ove teme. Međutim, ovo će biti prvo ispitivanje na većoj grupi pacijenata, što dodatno podstiče nadu u pronalaženje efikasnog tretmana za ove teške bolesti.

Plan istraživanja

Univerzitetski medicinski centar Groningen (UMCG) u Holandiji će biti zadužen za koordinaciju ovog važnog istraživanja. Učesnici će imati nekoliko sesija sa terapeutima, koji će uzeti u obzir njihove specifične medicinske probleme. Ono što ovu studiju čini jedinstvenom jeste činjenica da će pacijenti dobiti psilocibin u dva navrata, pri čemu će prvi put dobiti manju dozu da bi se navikli na iskustvo, dok će neki dobiti placebo.

Postavljanje pitanja i očekivanja

Glavni istraživač Robert Ševers, psihijatar sa UMCG, istakao je da je jedno od glavnih pitanja u ovom istraživanju koliko je "psihodeličnih putovanja" potrebno da bi tretman bio efikasan. On naglašava važnost istraživanja i razumevanja potreba pacijenata kako bi se pružila adekvatna terapija.


Ispitivanje će početi u januaru 2025, a rezultati se očekuju 2027. godine. Ovo istraživanje predstavlja veliki korak napred u razumevanju potencijalnih benefita psihodeličnih supstanci u medicinske svrhe, a rezultati bi mogli da imaju značajan uticaj na buduće tretmane i terapije za pacijente s neizlečivim bolestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading