OTKRIVAMO KAKO RUSI SLAVE BADNJI DAN! Jelka umesto badnjaka, a na trpezi OVO!

Autor:

Razonoda

05.01.2024

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Badnji dan u Rusiji: Jelka umesto badnjaka

OTKRIVAMO KAKO RUSI SLAVE BADNJI DAN! Jelka umesto badnjaka, a na trpezi OVO!

Foto: Credit: MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia

Obeležavanje Badnjeg dana u Rusiji ima svoje specifičnosti koje se razlikuju od običaja u Srbiji i drugim delovima sveta.

Glavna razlika u obeležavanju ovog dana jeste upotreba jelke kao centralnog motiva, za razliku od tradicionalnog badnjaka koji je karakterističan za srpsku tradiciju.

Jelka u ruskoj kulturi predstavlja simbol plodnosti i večnog hrišćanskog života, zbog čega je centralni deo božićnih proslava.


**Ukrašene crkve i jaslice: Svečani prizor božićnih praznika**

Tokom božićnih praznika, sve crkve u Rusiji su svečano ukrašene kako spolja, tako i iznutra. Jelke su okićene ispred hramova, dok se unutar crkava postavljaju jaslice sa skulpturama Marije, Josifa i Isusa, pred kojima se vernici poklanjaju. Ovaj običaj potiče iz perioda kada se koristilo lutkarsko pozorište kako bi se deci prikazala istorija rođenja Hrista.

**Božićna liturgija i porodično okupljanje: Važni obredi na Badnji dan**

Najvažniji događaj na Badnji dan u Rusiji je božićna liturgija koja počinje u 18 sati. Nakon završetka liturgije, porodica se okuplja za bogato postavljenim stolom, a Badnje veče se provodi u najužem krugu porodice. Oni koji ne mogu da prisustvuju liturgiji u crkvi prate televizijski prenos, posebno iz Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, gde se okupljaju državnici i crkveni poglavari.

**Tradicionalna trpeza: Kutja, sočivo i simboli nade**

Trpeza za Badnje veče u Rusiji je bogata, ali bez mesa. Glavno jelo je kutja, sočivo sa sokom od maka i medom, dok se posna večera najvećim delom sastoji od žitarica koje simbolizuju nadu, dok su med i mak simboli sreće i mira. Ovakva trpeza se smatra svetom večerom i servira se na belom stolnjaku koji predstavlja platno u koje je Isus bio uvijen na rođenju.

**Završni običaji: Noćni obilazak crkve i paljenje vatre**

Nakon večere, ostaci se ne sklanjaju sa stola, a kuća se ne čisti do narednog dana. U selima se ono što se počisti na Božić spaljuje u dvorištu, čime se simbolično obeležava završetak prazničnih obreda.

Ovaj bogat i simboličan običaj obeležavanja Badnjeg dana u Rusiji pruža uvid u jedinstvene tradicije i verovanja ove zemlje, koja se razlikuju od običaja u drugim delovima sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (1)

Loading
Ana

06.01.2024 21:41

Dobro bi bilo da pravite razliku između badnje večeri i Božića.