NAPUNITE TELEFON ZA NEKOLIKO SEKUNDI! Nova tehnologija koja će promeniti svet! (VIDEO)

Autor:

Razonoda

06.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastavljena puna ćelija ovog uređaja formira hibridni visokoperformantni natrijum-jonski uređaj za skladištenje energije, koji prevazilazi energetsku gustinu komercijalnih litijum-jonskih baterija dostupnih na tržištu.

NAPUNITE TELEFON ZA NEKOLIKO SEKUNDI! Nova tehnologija koja će promeniti svet! (VIDEO)

Foto: Unsplash/Andrew Neel

Istraživači sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) su razvili hibridnu natrijum-jonsku bateriju velike snage, koja se može napuniti za nekoliko sekundi. Ova baterija se smatra privlačnijom od tradicionalnog litijum-jonskog elektrohemijskog skladištenja energije, s obzirom na to da natrijuma ima gotovo 1000 puta više od litijuma.

Hibridni natrijum-jonski uređaj za skladištenje energije

Sastavljena puna ćelija ovog uređaja formira hibridni visokoperformantni natrijum-jonski uređaj za skladištenje energije, koji prevazilazi energetsku gustinu komercijalnih litijum-jonskih baterija dostupnih na tržištu. Ova kombinacija anodnih materijala koji se obično koriste u baterijama s katodama pogodnim za superkondenzatore omogućila je bateriji da postigne visok kapacitet skladištenja i brzu stopu punjenja i pražnjenja.

-Razvoj visokoenergetske hibridne baterije visoke energetske i gustine snage zahteva poboljšanje sporog skladištenja koje vrše tipične anode, kao i poboljšanje relativno niskog kapaciteta katodnih materijala superkondenzatorskog tipa - saopštio je tim.

Natrijumske baterije mogu zadovoljiti sve veću potražnju

Ova baterija može zadovoljiti sve veću potražnju za jeftinijim uređajima za skladištenje elektrohemijske energije s visokom energetskom gustinom. Trenutno su dostupna dva tipa sistema za skladištenje na bazi natrijuma, natrijum-jonske baterije (SIB) i natrijum-jonski kondenzatori (SIC), ali istraživači su se fokusirali na ćelije hibridnog natrijum-jonksog skladištenja energije (SIHES). Prema istraživačima, SIHES može postići energetsku gustinu od 247 Wh/kg i gustinu snage od 32,748 W/kg.

Primena u različitim elektronskim uređajima

Profesor Kang ističe da ova tehnologija predstavlja iskorak u prevazilaženju trenutnih ograničenja sistema za skladištenje energije i predviđa širu primenu u različitim elektronskim uređajima, uključujući električna vozila i vazduhoplovnu tehnologiju. Ova solucija će biti korisna za primene koje zahtevaju brzo punjenje, od električnih vozila do pametnih elektronskih uređaja. Očekuje se da će ova inovacija imati značajan uticaj na industriju skladištenja energije i elektronike uopšte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading