Vaš bankovni račun je magnet za sajber napadače! Evo kako da se ne upecate na internet prevare

Autor:

Razonoda

08.12.2023

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite sledeću situaciju: dobijate email sa naznakom „HITNO“, koji izgleda kao da je poslat od banke u kojoj imate račun. U poruci se navodi da postoji sumnjiva aktivnost na vašem računu i da hitno morate da kliknete na link koji, navodno, vodi do web stranice banke gde treba da potvrdite svoj identitet da biste izbegli zaključavanje vašeg računa.

Vaš bankovni račun je magnet za sajber napadače! Evo kako da se ne upecate na internet prevare

Foto: Profimedia

Klikom na link ulazite na web stranicu koja, sa logotipom i grafičkim elementima, izgleda potpuno autentično. Bez ikakve sumnje, unosite korisničko ime i lozinku, sa željom da zaštitite bankovni račun. Međutim, velika je verovatnoća da se iza ove lažne stranice krije zlonamerni haker koji čeka da podelite lične podatke sa njim.

Upravo ovi podaci predstavljaju ključ kojim sajber napadač može lako da pristupibankovnom računu i koristi ga u vaše ime. Nakon što dobije pristup, zlonamerni haker preuzima potpunu kontrolu nad vašim finansijama, pa tako može da prenosi novac i vrši neovlašćene transakcije kako god on želi. 

Digitalna udica

Ovakav tip sajber napada, poznatiji kao phishing, jedan je od najčešćih primera prevara na internetu. Zlonamerni hakeri koriste lažne email adrese, linkove i web stranice kao „mamac“, sa ciljem da vas „upecaju“ i prevare onda kada im date lične podatke.

Jedan klik je dovoljan da sajber napadač preuzme kontrolu nad vašim bankovnim računom

Digitalna revolucija donosi brojne prednosti u komunikaciji i lakšem obavljanju svakodnevnih poslova, ali sa sobom nosi i ozbiljne pretnje po našu privatnost i bezbednost. Pametni telefon je velikoj većini ljudi postao dragocen jer omogućava da mnogo toga uradimo online i efikasno, ali svako od nas mora da bude pažljiv i odgovoran pri rukovanju uređajima poput telefona i tableta, kao i lozinkama i PIN kodovima.

Ovo su najlakši načini da zaštitite vaše podatke u digitalnom prostoru

Za početak, elektronske i SMS poruke vas često mame hitnošću, što bi trebalo odmah da vam izazove sumnju.

Uvek proverite adresu pošiljaoca. Ukoliko ne prepoznajete e – adresu pošiljaoca ili vam ona deluje sumnjivo, preporuka je da ne ulazite u sadržaj email poruke. Naravno, jedan od najboljih načina da proverite autentičnost izvora jeste dadirektnokontaktirate banku ili kompaniju, putem njihove službene web stranice ili telefona.

Nemojte da kliknete na sumnjivi link. Ukoliko, ipak, uđete u sadržaj poruke i primetite link koji vodi ka web stranici, najbolje što možete da uradite jeste da ne kliknete na njega i spasite sebe potencijalne krađe poverljivih informacija. Umesto toga, otvorite Google pretraživač i direktno posetite web stranicu kompanije ili institucije koja vam je poslala poruku.

Obratite pažnju na web adresu stranice. Ako ste, međutim, kliknuli na link iz email poruke, jer niste bili sigurni u njegovu autentičnost, i dalje postoji način da proverite da li je web stranica lažna ili ne. Ukoliko, na primer, webadresa sajta počinje sa HTTP:// ne treba da ostavite poverljive informacije na toj adresi. Bezbedne adrese web stranica uvek počinju sa HTTPS://, pri čemu S na kraju označava da je web stranica sigurna (secure).

Pažljivo koristite pametne uređaje. Uzimajući u obzir da je mobilni telefon postao nešto kao „produžetak naše ruke“, odgovorna upotreba ovog pametnog uređaja je ključna u zaštiti ličnih podataka na internetu. Zato je važno da uvek preuzimate aplikacije sa zvaničnih App Store-ova, ne delite svoje podatke na neproverenim web stranicama i vršite transakcije isključivo na autentičnim aplikacijama online prodavnica.

Redovno se informišite o aktuelnim trendovima sajber napada. Izdvojite vreme na internetu da se dodatno edukujete o trendovima sajber napada, tako što ćete pratiti digitalne vodiče o sajber bezbednosti, kao i blogove ili društvene mreže stručnjaka iz ove oblasti koji često dele informacije o aktuelnim pretnjama.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading