SRBIJA POLUDELA ZA AJFONOM! Duplo više građana ga koristi nego PROŠLE GODINE!

Autor:

Razonoda

24.04.2022

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje istraživanje tržišta pokazalo je da iOS napreduje lagano, ali vrlo stabilno.

SRBIJA POLUDELA ZA AJFONOM! Duplo više građana ga koristi nego PROŠLE GODINE!

Foto: youtube.com/CashKaro

U doba najveće dominacije, kada je Android uveliko bio dostupan, a iPhone se zagrevao, Symbian ubrzano padao, kompanija Google je sa svojim operativnim sistemom globalno držala preko 80% smartfon tržišta.

Kad se iPhone dovoljno zaleteo, stigao u Rusiju, Kinu, Indiju i sve druge delove sveta pre ili tokom 2018. godine, napravljeno je prvo globalno istraživanje koje je prvi put obuhvatilo i pomenuta najveća tržišta, a koje je pokazalo da je iOS u julu 2018. godine držao oko 19,4% tržišta.

Foto: Tanjug/AP

 

Nešto manje od pet godina kasnije, prema upravo objavljenim podacima kompanije StockApps, u januaru 2022. godine iOS je narastao za 7,58, na ukupni udeo od preko četvrtine tržišta globalno - na 25,49%, prenosi Smartlife.

Istovremeno, Android je zabeležio pad sa 77,32% na prvi put u gotovo deceniji udeo manji od 70 procenata - na 69,74%. Zahvaljujući ovome svi ostali operativni sistemi su u januaru 2022. godine imali udeo od samo 1,58% kombinovano, a među njima su Nokia OS, KaiOS i drugi, uglavnom sistemi za jeftine, obične telefone.

Ono što se nije promenilo jeste različita raspoređenost operativnih sistema u različitim regionima sveta.

U SAD je iOS daleko najpopularniji i ima 54%, dok je Android na 45%. U Africi iOS ima samo 14%, Android 84%, a Samsung Tizen, Nokia i KaiOS dele preostalih dva i nešto procenata. U Aziji je Android posledično najjači - 81%, a u Južnoj Americi još jači, čak 90%! U tim regionima iOS ima samo 18% i 10% tržišta.

Što se Evrope tiče, Android prati globalnu sliku i ima ispod 70% tržišta, tačnije 69%, ali je evropsko tržište drugo po veličini za iOS, snažnije od globalnog proseka, pa na našem kontinentu iPhone zatvara čak 30%, a svi ostali operativni sistemi dele manje od jednog preostalog procenta.

Srbija prati trend - iPhone sve popularniji

Što se Srbije tiče u martu 2022. godine je u našoj zemlji 76,71% imao Android OS, a iOS 23,02%.

Ti rezultati poklapaju se sa trendom koji pokazuje da godišnje Android u Srbiji pada, a iOS raste, pa je broj iPhone korisnika više, nego udvostručen - sa 11,4% u martu 2021. godine iOS je narastao na preko 23% u martu 2022. godine. Istovremeno, Android je sa preko 88% za godinu dana pao na 76%, prenosi Smartlife.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading