TREĆINA VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVA LAMPICA: Može da izazove kvar i vrlo lako da vas ostavi na putu

Autor:

Razonoda

20.09.2022

06:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumental tabli?

TREĆINA VOZAČA NE ZNA ŠTA ZNAČI OVA LAMPICA: Može da izazove kvar i vrlo lako da vas ostavi na putu

Foto: pixabay.com

Sprovedeno je istraživanje prema kojem je najprepoznatljivija lampica na instrumental tabli znak za nizak nivo goriva u rezervoaru, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika.

Ipak, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistemv nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32%, a indikator vazdušnog jastuka njih 29 posto.

Republika

Foto: Printskrin

Lampica za nizak pritisak u gumama automobila

 


Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se lampica, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili kablovima, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Neuspešno prepoznat od gotovo četiri od pet vozača u EU (77%), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči.

Na visokom mestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59% netačnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading