BIO JE JEDAN OD POSLEDNJIH TVRDIH MOMAKA IZ DEVEDESETIH: Prošlo je osam godina od ubistva Radeta Rakonjca!

Autor:

Hronika

03.04.2022

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi sumnjaju da je ono što je izgovorio u emisiji kod čuvenog novinara dovelo do njegove likvidacije.

BIO JE JEDAN OD POSLEDNJIH TVRDIH MOMAKA IZ DEVEDESETIH: Prošlo je osam godina od ubistva Radeta Rakonjca!

Foto: youtube.com/ Goli Zivot TV HAPPY/printscreen

Rade Rakonjac, nekadašnji telohranitelj i gardista Željka Ražnatovića Arkana, ali i blizak Luki Bojoviću, ubijen je 2. aprila 2014. godine, u kafiću "Mariki" u Zvečanskoj ulici u Beogradu, dok su Stojan Novaković Cope, takođe Arkanov prijatelj, sportski menadžer i bivši košarkaš Goran Ristanović teže ranjeni.

Pucnjava se dogodila u bašti kafića "Mariki" kada je nepoznati napadač maskiran fantomkom i naoružan automatskom puškom prišao stolu za kojim su sedeli Rakonjac, Novaković i Ristanović. Napadač se iznenada stvorio ispred njih i sasuo rafal iz automata, a zatim ekspresno zbrisao automobilom marke "alfa romeo" u kome ga je čekao saradnik.

Automobil sa kojim je napadač pobegao 20 minuta kasnije pronađen je zapaljen u Ulici Radovana Simića Cige 42 na Voždovcu. Očevici su rekli da su po zaustavljanju alfe videli dvojicu maskiranih mladića kako izlaze iz njega posle čega je usledila eksplozija.

Rakonjac je ranjen sa nekoliko hitaca, do kojih ga je jedan metak pogodio u vrat i on je prebačen na VMA gde je i preminuo 30 minuta posle prijema. U pucnjavi Novaković je ranjen hicima iz automatske puške u potkolenicu.

Član Dobrovoljačke garde i blizak Luki Bojoviću

Rakonjac je kao član tzv. Arkanove grupe hapšen tokom policijske akcije “Sablja”. On je u Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi imao čin pukovnika, a prema pisanju medija označen je kao osoba bliska Luki Bojoviću.

Njegovo ime pominje se i u plavoj i u beloj knjizi o kriminalnim klanovima crnogorske i srpske policije.

Zvanično, Rakonjac nikada nije osuđivan, a optužnica za neovlašćeno držanje pištolja druga je koja je podignuta protiv njega.

Republika

Foto: youtube.com/ Goli Zivot TV HAPPY/printscreen

Rade Rakonjac

Nekoliko meseci pred smrt dao je poslednju ispovest novinaru Milomiru Mariću, iz koje su u proteklih sedam godina iznošeni samo fragmenti (osim za one koji su te 2013. odgledali emisiju kada je emitovana). Srpski telegraf objavljivao je najzanimljivije delove razgovora Marića sa Rakonjcem u kom je ovaj govorio o kriminalcima, ratovanju, likvidacijama u Beogradu, Arkanu i njegovoj porodici. Prenosimo jednu od njih:

Rakonjac je priču počeo malo poznatim događajima iz 1993. godine kada su u Benkovcu Milan Martić i bivši generali JNA pokušali Arkanovu likvidaciju. Komandant SDG čudom je preživeo.

Stigli smo 1993. u Obrovac, koji je bio napušten, pa u Benkovac, koji je bio pred rasulom. Nije bilo linije u okolini Benkovca, Obrovac je bio napušten, samo dva policajca i jedna devojka, koja je samoinicijativno obukla policijsku uniformu. E onda komandant okupi predsednika opštine, komandanta te njihove vojne neke jedinice, načelnika policije i održi govor - kaže Rakonjac.

- Mi smo bili na Kopaoniku, komandant, Natalija, deca i ja sa njima. Počela je tamo u Krajini frka, javljaju da je pukla linija kod Benkovca. Ja sam bio u sobi preko puta apartmana, Komandant (to je bio nadimak koji su njegovi borci dali Ražnatoviću, prim. aut.) rekao mi je: "Rašo, spremaj se, idemo". Došli smo u štab, presvukli se, u Erdutu je bilo nekih naših 200 ljudi otprilike. Njih smo poveli. Otišli smo, tamo nas je sačekao Zečević, sačekao nas je Španović, ministar odbrane RSK, i bilo je sve u redu, Zečević nas je smestio u hotel "Benkovac". Sutradan smo imali prvu akciju. Išli smo Komandant, pokojni Vule, do njega ja, iza Arkana Legija. Osvojili smo desetak sela, vratili liniju - opisuje Rakonjac i nastavlja:

- Kuća tog nekog njihovog isturenog štaba, komande vojnika RSK, bila je nedovršena trospratnica. Kada smo pošli, Arkan je rekao: "Idi ti, Legija, povedi ove, ti, Rašo, povedi ove", ostao je samo pokojni Vule sa njim. Ušli su u tu kuću. Tog momenta, kako je on ušao u kuću, VBR (višecevni bacač raketa, prim. aut.) je gađao, dve cele ploče kuće skinuo, ostalo je samo prizemlje, gde su bili Željko i Vule. Ne znam kako su preživeli, bili su skroz beli od prašine, kao da je neko na njih bacio džak brašna. Ni u jednoj kasnijoj akciji, a mi smo ostali mesecima tamo, hrvatska granata nikad nije pala ni blizu. Tadašnje novine su pisale da je Martić naredio granatiranje kuće i da ubiju Arkana. I neki generali JNA. Mislim da je tako, tačno je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading