SVET TUGUJE ZA GLUMCEM KOJI JE MNOGIMA OBELEŽIO DETINJSTVO: Od "Ratova zvezda" do "Kralja lavova", po ovome ćemo ga pamtiti!

Autor:

Zabava

10.09.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džejms je pozajmio glas legendarnom Dartu Vejderu, ali i Mufasi!

SVET TUGUJE ZA GLUMCEM KOJI JE MNOGIMA OBELEŽIO DETINJSTVO: Od "Ratova zvezda" do "Kralja lavova", po ovome ćemo ga pamtiti!

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, Shutterstock, Printscreen

Džejms Erl Džons, čuveni glumac čiji je glas postao sinonim za najpopularnije likove u popularnoj kulturi, preminuo je juče u 94. godini. Sa skoro sedam decenija glumačkog iskustva, Džouns je ostavio neizbrisiv trag u svetu pozorišta, filma i glasovne glume. Njegov prestižni status EGOT, koji je stekao 2011. godine, svedoči o njegovom izuzetnom talentu i doprinosu umetnosti.

Od Džejmsa su se oprostila mnogobrojne kolege koje su sarađivale sa njim, ali i glumci na čiju je karijeru uticao svojim radom. U nastavku se možete prisetiti nekih od njegovih najznačajnijih uloga.

Republika

Foto: Wikipedia

Džejms Erl Džons je preminuo juče

Najznačajnije uloge

Dr. Strangelove (1964)

Džejms Erl Džouns započeo je svoju filmsku karijeru ulogom zapovednika Lotara Zoga u crnoj komediji "Dr. Strangelove", koja se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena. Ova uloga označila je početak njegovog uspona ka svetskoj slavi.

The Great White Hope (1970)

Njegova izuzetna izvedba boksera Džeka Džonsona u brodvejskoj predstavi "The Great White Hope" donela mu je nagradu Toni, a nominacije za Oskara i Zlatni globus za adaptaciju ove predstave na filmsko platno.

Serijal Ratovi zvezda

Džejms Erl Džouns je pozajmio glas legendarnom negativcu Dartu Vejderu u prvoj trilogiji "Ratova zvezda", čime je postao nezamenljiv deo ovog filmskog serijala. Njegova uloga u spin-off filmu "Rogue One" i "Ratovima zvezda IX: Uspon Skajvokera" dodatno je učvrstila njegovu vezu sa ovim filmskim serijalom.

Coming to America (1988)

U komediji "Princ otkriva Ameriku", Džouns je briljirao u ulozi kralja fiktivne afričke države Zamunde, pružajući publici nezaboravne trenutke smeha i zabave.

Legat u animiranom filmu

The Lion King (1994)

Džejms Erl Džouns je ostavio neizbrisiv pečat u Diznijevom animiranom klasiku "The Lion King", pružajući glas Mufasi, ocu Simbe. Njegov doprinos ovom filmu postao je nezaboravan deo filmske istorije.

Završna dela karijere

Field of Dreams (1989)

U sportskom filmu "Field of Dreams", Džejms Erl Džouns je ostvario zapaženu ulogu uz oskarovca Kevina Kostnera, pokazujući svoju svestranost i talent u različitim žanrovima.

The Hunt for Red October (1990)

Njegova uloga u filmu "Lov na Crveni oktobar" gde je glumio zamenika direktora CIA-e i admirala Džejmsa Grira, još jednom je potvrdila njegovu sposobnost da tumači različite kompleksne likove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading