"NIJE MI LAKO DA SE OBRATIM DANAS": Udovica Gorana Paskaljevića KROZ SUZE progovorila o POSLEDNJEM DANU slavnog reditelja!

Autor:

Zabava

23.08.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristina Paskaljević oformila nagradu koja nosi ime njenog pokojnog supruga.

"NIJE MI LAKO DA SE OBRATIM DANAS": Udovica Gorana Paskaljevića KROZ SUZE progovorila o POSLEDNJEM DANU slavnog reditelja!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Novoustanovljena nagrada "Otisak Gorana Paskaljevića" prvi put će biti dodeljena na 18. Leskovačkom internacionalnog festivalu fimske režije LIFFE, koji će biti održan od 25. do 30. septembra. Ovu nagradu u čast Gorana Paskaljevića (1947-2020) oformila je supruga preminulog reditelja Kristina Paskaljević, koja je progovorila o njegovom poslednjem danu.

Priznanje će prvi put biti dodeljeno na otvaranju LIFFE, kad se i obeležava četvrta godišnjica Paskaljevićeve smrti.

Nije mi lako da se obratim danas. Srpski nije moj maternji jezik i nisam navikla na konferencije. Do sada sam sedela u publici i slušala šta je Goran govorio. Uskoro se navršavaju četiri godine otkako je preminuo. Dugo sam razmišljala šta da radim i šta bi on voleo da uradim u njegovo ime. Smatram da bi bio srećan i ponosan što i posle smrti može da bude aktivan u kinematografskom stvaralaštvu. Zbog toga sam odlučila da oformim nagradu koja bi nosila njegovo ime - rekla je Kristina Paskaljević na konferenciji koja je najavila sam festival, pa dodala:

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Goran Paskaljević (1947-2020)

- Moram da se vratim na tužan dan. Poslednju nagradu Goran je dobio upravo na Leskovačkom internacionalnom festivalu, nagradu "Živojin Žika Pavlović". Priznanje je trebalo da mu bude uručeno na festivalu, ali preminuo je pola sata posle predaje. I zbog toga mi je bilo prirodno da njegova nagrada bude dodeljena baš na tom festivalu, na godišnjicu njegovog odlaska.

Goran Paskaljević je preminuo 25. septembra 2020. u Parizu. Iza sebe je ostavio velika dela, kao što su filmovi "Bure baruta", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Varljivo leto '68", "San zimske noći" i drugi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Tanja

23.08.2024 18:55

Kakva gospoda! Hvala Kristina.