I SRBIJA NA UDARU OPASNOG FENOMENA! Od sutra promena vremena, a očekuju se i bujice i poplave!

Autor:

Vesti

08.09.2024

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponedeljak će doneti naoblačenje, a kiša će početi da pada u zapadnim predelima Srbije od sredine dana, da bi se potom proširila na ostatak zemlje.

I SRBIJA NA UDARU OPASNOG FENOMENA! Od sutra promena vremena, a očekuju se i bujice i poplave!

Foto: ST/N. MANDIĆ, Shutterstock

hronika

Nakon dugotrajne suše, naš region će uskoro biti pogođen talasom veoma obilnih padavina. Trenutno se veoma obilni pljuskovi i grmljavinske oluje javljaju u oblastima Alpa, na jugu i istoku Francuske, kao i na severu Italije. U ovim područjima očekuje se da padne više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, što može izazvati poplave i bujice.

Obilne padavine će se proširiti i na Švajcarsku i Austriju, dok će sa severozapada stići hladnija vazdušna masa. U noći ka ponedeljku, ciklon iz Đenovskog zaliva će se premestiti preko Jadranskog mora.

U ponedeljak se veoma obilne padavine očekuju u jugoistočnom delu Italije i na celom Jadranu, prvo u severnom delu, a potom i u južnom. Za kraj dana i noći, vrlo obilni pljuskovi zahvatiće Sloveniju, Istru, severni deo Jadrana i Dalmaciju.

U ponedeljak, ekstremno obilne padavine će pogoditi jug Hrvatske i Dalmaciju, BiH, naročito Hercegovinu, te šire područje Crne Gore, posebno južne, zapadne i centralne delove, kao i primorje. Očekuju se jake grmljavinske oluje i lokalno padavine od 50 do 150 litara, pa čak i više od 200 litara, što može uzrokovati urbane poplave i bujice. Veoma suvo zemljište neće moći brzo da apsorbuje veliku količinu vode.

Pored obilnih padavina, jake grmljavinske oluje mogu doneti i grad, dok su na obali Jadranskog mora moguće morske pojave. Očekuje se i zahlađenje i pad temperature vazduha, ali će ciklon doneti potrebne padavine koje će pomoći u povećanju nivoa presušenih reka i jezera.

Ciklon će takođe uticati na vreme u Srbiji. Ponedeljak će doneti naoblačenje, a kiša će početi da pada u zapadnim predelima Srbije od sredine dana, da bi se potom proširila na ostatak zemlje. U svim predelima Srbije biće kiše i pljuskova uz grmljavinu. U noći ka utorku i u utorak ujutru očekuju se obilniji pljuskovi. Košava će imati olujne udare, dok će u utorak doći do prodora hladnog fronta, što će uzrokovati zahlađenje i promeniti pravac vetra na severozapadni.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading